Innovationer under ´Âshûrâ-dagen

Publicerad: 2008-01-01
Författare: Hâfidh Djalâl-ud-Dîn as-Suyûtî (d. 911)
Källa: al-Amr bil-Ittibâ´ wan-Nahî ´an al-Ibtidâ´, sid. 187-189

 

Till oförskämda innovationer hör det vissa Ahl-ul-Ahwâ’’ gör under ´Âshûrâ’-dagen när de utsätter sig själva för törst, sorg, jämmer och andra förbjudna innovationer som varken har föreskrivits av Allâh, Hans sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam), Salaf, profetens (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) familj eller någon annan.

Att al-Husayn bin ´Alî (radhiya Allâhu ´anhumâ) dödades var en katastrof som ägde rum det första århundradet. Men det är en katastrof som skall tas emot som alla andra katastrofer genom att påminna sig om Allâh och att vi hör till Honom på ett föreskrivet sätt och att ha tålamod utan att jämra sig och falla i depressioner och plåga sig själv. Detta är vad som har innoverats till denna dag av Ahl-ul-Bid´a. Därefter lade de till lögner och förtal av de oskyldiga följeslagarna inom andra frågor som hatas av Allâh och Hans sändebud.

Det hör inte till Islâm att utse dagar till sorgedagar. Det ser mer ut att vara från den hedniska tiden. På grund av dessa innovationer missar de att fasta denna förträffliga dag.

Andra människor har hittat på andra handlingar till denna dag. De badar, färgar håren och skäggen, sätter kohl i ögonen, skakar hand och andra förbjudna innovationer. Deras bevis är en påhittad hadîth som falskt har tillskrivits Allâhs sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam). Det enda rekommenderade denna dag är alltså att fasta.