Innan du tar kunskap av en person

Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Du´ât ´alâ Abwâbi Djahannam, sid. 6-8

Folk som tillskrivs kallet måste granskas. Var har de studerat? Vem har de studerat under? Var har de vuxit upp? Vad har de för dogm? Hur återspeglar sig deras handlingar och frukter på människorna? Vilken godhet har de frambringat? Hur har deras aktiviterer resulterat? Deras tillstånd måste nämligen studeras innan man luras av deras tal och yttre, framför allt idag då många kallar till prövningar. Hudhayfayh bin al-Yamân berättade att profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) beskrev kallarna till prövningar och sade:

”Kallare ovanför portarna till helvetet; de som lyder dem kastar de i däri.” Jag sade: ”Beskriv dem för oss, Allâhs sändebud.” Han sade: ”De är från vårt skinn och talar vårt språk”1

Han (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) kallade dem för ”kallare”. Därför måste vi vara uppmärksamma och inte inkludera allt och alla till kallet. Det räcker inte att en person eller en grupp säger sig kalla till Allâh. Man måste granska deras tillstånd. Allâh (subhânahu wa ta´âlâ) begränsade kallet till Sig och sade:

قُلْ هَذِهِ سَبِيلِي أَدْعُو إِلَى اللّهِ عَلَى بَصِيرَةٍ أَنَاْ وَمَنِ اتَّبَعَنِي

Detta är min väg: jag uppmanar med klarsyn och insikt att dyrka Allâh – jag och de som följer mig.”2

Det betyder att vissa kallar till andra än Allâh. Allâh (ta´âlâ) sade om de otrogna:

أُوْلَئِكَ يَدْعُونَ إِلَى النَّارِ وَاللّهُ يَدْعُوَ إِلَى الْجَنَّةِ وَالْمَغْفِرَةِ بِإِذْنِهِ

”De där inbjuder till Elden, men Allâh inbjuder till paradiset och att genom Hans nåd söka syndernas förlåtelse.”3

Alltså måste kallarnas tillstånd grankas.

1al-Bukhârî (7084).

212:108

32:221