Inget att skämmas för

al-Bukhârî sade:

275 – ´Abdullâh bin Muhammad berättade för oss: ´Uthmân bin ´Umar berättade för oss: Yûnus underrättade oss, från az-Zuhrî, från Abû Salamah, från Abû Hurayrah som sade:

”Det hade kallats till bön, raderna var rättade och Allâhs sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) hade kommit ut till oss. När han väl hade ställt sig på sin böneplats kom han på att han hade haft samlag varpå han sade till oss: ”Stå kvar.” Följaktligen gick han tillbaka och badade. Därefter kom han ut till oss medan hans hår droppade. Han sade Takbîr och vi bad med honom.”

Hadîthen bevisar att det är tillåtet att underrätta att man har fått utlösning och vistas bland människor medan håret droppar av vatten från badet. Detta är inte specifikt för någon. Alla människor upplever det. Det är inga problem och det är inget att skämmas för.

Fenomenet är alltså inte specifikt för sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam). Vi är i princip beordrade att rätta oss efter sändebudets (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) handlingar. Allâh (ta´âlâ) sade:

لَقَدْ كَانَ لَكُمْ فِي رَسُولِ اللَّهِ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ لِّمَن كَانَ يَرْجُو اللَّهَ وَالْيَوْمَ الْآخِرَ وَذَكَرَ اللَّهَ كَثِيرًا

”I Allâhs sändebud har ni ett gott föredöme för alla som ser fram mot [mötet med] Allâh och den Yttersta dagen och som ständigt har Allâh för ögonen.”1

I grund och botten är sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) den blygaste människan, ty blygheten hör till tron. Om inte profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) skämdes för detta så skall du inte heller göra det. Det är inga som helst problem och i synnerhet inte om du är en student som nyttar människorna med din kunskap.

133:21