Ingen kan lura döden

as-Sâbûnî (rahimahullâh) sade:

”De (Ahl-us-Sunnah) vittnar att den som dör eller dödas har levt upp till sin bestämda livslängd.”

Mu´tazilah säger att den dödade personens livslängd har skurits och att han annars hade levt till den bestämda livslängden. Det stämmer inte. Det är en villfarelse.

Den dödade dör för att hans tid är inne. Allâh (subhânahu wa ta´âlâ) har bestämt livet och döden och dess orsaker. En dör på grund av dråp, en annan faller från ett berg, en tredje bränns ihjäl, en fjärde drunknar och så vidare. Allâh har bestämt livslängderna och orsakerna som livslängderna upphör med.

Mu´tazilahs teori är alltså falsk. Qur’ân-verserna säger klart och tydligt att en människa får inte ens en stund mer eller mindre av sin bestämda livslängd. Om han dödas, dödas han utmed Allâhs bestämmelse. Allâh har bestämt när han skall dö och hur han skall dö och hur hans liv skall avslutas. Mu´tazilahs teori är alltså falsk. Därför sade författaren:

”De (Ahl-us-Sunnah) vittnar att den som dör eller dödas har levt upp till sin bestämda livslängd.”

Allâh (´azza wa djall) sade:

قُل لَّوْ كُنتُمْ فِي بُيُوتِكُمْ لَبَرَزَ الَّذِينَ كُتِبَ عَلَيْهِمُ الْقَتْلُ إِلَى مَضَاجِعِهِمْ

”Säg: ”Även om ni hade stannat hemma, skulle de vilkas död stod skriven ha begett sig till den plats där de skulle falla.”1

Hycklarna stannade hemma utav fruktan för att dö. Då sade Allâh till dem att döden kommer att nå dem om de så skulle vara i höga torn:

أَيْنَمَا تَكُونُواْ يُدْرِككُّمُ الْمَوْتُ وَلَوْ كُنتُمْ فِي بُرُوجٍ مُّشَيَّدَةٍ

”Var ni än befinner er kommer döden att hinna ifatt er, även om ni skulle [fly upp] i höga torn.”2

Så fort tiden då Allâh har bestämt att en människa skall dö går in, dör hon. Om Allâh har bestämt att hon skall dödas kommer hon att gå ut i alla fall och bli dödad där Allâh (´azza wa djall) har bestämt att hon skall dö. Allâh har bestämt i den Bevarade tavlan personens död, dödens plats, dödens tid och dödens orsak. Inget av det ändras:

أَلَمْ تَرَ إِلَى الَّذِينَ خَرَجُواْ مِن دِيَارِهِمْ وَهُمْ أُلُوفٌ حَذَرَ الْمَوْتِ فَقَالَ لَهُمُ اللّهُ مُوتُواْ ثُمَّ أَحْيَاهُمْ

”Har du inte hört om dem som i tusental flydde från sina hem för att undkomma ett dödligt hot? Allâh lät döden skörda dem, men därefter återkallade Han dem till livet.”3

Allâh (´azza wa djall) tog deras liv. De lämnade sina hem för att undkomma döden. Trots det tog Allâh deras liv för att sedan återuppliva dem så att de skulle vara ett budskap till människorna och en lärdom om att flykten aldrig kan lura döden.

När Shaykh-ul-Islâm Ibn Taymiyyah rekryterade arméer mot mongolerna flydde vissa människor. Dock dog de flesta flyktingarna av sjukdomar medan nästan alla som härdade och stod upp mot fienden överlevde. Däri finns en lärdom!

Flykten räddar alltså inte från döden. Den troende måste tro på ödet och förlita sig på Allâh. På så sätt frigör han sig själv från många rädslor. När en person har svag tro på ödet, eller kanske ingen tro alls, är han rädd för allt. När han tror på ödet och förlitar sig på Allâh (´azza wa djall):

قُل لَّن يُصِيبَنَا إِلاَّ مَا كَتَبَ اللّهُ لَنَا هُوَ مَوْلاَنَا وَعَلَى اللّهِ فَلْيَتَوَكَّلِ الْمُؤْمِنُونَ

”Säg: ”Ingenting kan drabba oss om det inte är förutbestämt för oss av Allâh. Han är vår Herre och vår Beskyddare. Till Allâh skall de troende lita!”4

räds han ingen annan än Allâh och tar lätt på olyckorna:

أَيْنَمَا تَكُونُواْ يُدْرِككُّمُ الْمَوْتُ وَلَوْ كُنتُمْ فِي بُرُوجٍ مُّشَيَّدَةٍ

”Var ni än befinner er kommer döden att hinna ifatt er, även om ni skulle [fly upp] i höga torn.”

Döden kommer i samma ögonblick som Allâh har bestämt den. Om du tar skydd i den starkaste borgen, höga torn, djupt nere i jorden, uppe i bergens skogar eller någon annanstans, kommer döden att komma till dig i samma ögonblick som Allâh har bestämt den och med orsaken som Allâh (´azza wa djall) har bestämt.

Sålunda är det obligatoriskt för muslimen att ankra den här trosläran – tron på ödet – djupt inne i sig och tro på att inget i världen av död, liv, hälsa, sjukdom, fattigdom eller rikedom sker utan Allâhs tillstånd. Allt är bestämt och det kommer aldrig att ändras.

13:154

24:78

32:243

49:51