Ingen framtid i islamiska studier?

Fråga: Många av dagens människor ser ned på islamiska studier och säger att folk med låga betyg och svaga förstånd skall studera vid islamiska fakultet. Hur skall vi avvisa dessa människor som blir allt fler? Många ungdomar flyr islamiska fakultetsstudier för att det inte finns någon framtid där.

Svar: De är antingen okunniga och har ingen kännedom om studier eller också är de vilseledande. De vet, men de vilseleder. De vill inte att människorna skall studera nyttig kunskap och vid islamiska fakultet. De säger att endast lata och dumma människor studerar där och att de saknar en framtid.

Har ni sett att studenterna är arbetslösa lösdrivare? Det är de som är härförarna nu. De är kallarna, lärarna, domarna. Det är klart och tydligt. En person som söker islamisk kunskap är ärad och privilegierad. Han saknar inte plats i samhället. Det gör han däremot i det otrogna samhället och i länder som inte vill ha islam. I det islamiska landet är studenten ärad och hedrad. Människorna är i behov av honom, de frågar honom och ber om hans åsikt. Studenten måste ha en bra tanke om Allâh (´azza wa djall) och söka islamisk kunskap. Han skall inte oroa sig över det jordiska livet och anställningar:

وَمَن يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَل لَّهُ مَخْرَجًا  وَيَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لَا يَحْتَسِبُ وَمَن يَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّهِ فَهُوَ حَسْبُهُ

”Allâh visar var och en som fruktar Honom en utväg ur [alla svårigheter] och sörjer för honom på ett sätt som han inte kan förutse; och den som litar till Allâh behöver inget annat [stöd].”1

Han skall som sagt tänka väl om Allâh (´azza wa djall) och fortsätta sin färd och inte lyssna till försakande hetsare och hycklare. Ty studenten är övertygad om sitt tillstånd.

165:2-3