Ignoranta Sûfiyyah ber om Allâhs egenskaper

Det finns fyra sorters böner som är otro… Den fjärde är att man ber Allâh om något som är fullständigt orimligt för någon annan än Allâh (ta´âlâ)…

Ett annat exempel är att bedjarens dumhet blir allt större och högmodigare när han ber Allâh (ta´âlâ) om att få förvalta skapelsen på ett sätt som är typiskt för Hans gudomliga förmåga och vilja av bildning, utplåning och verkställning. Det är fullständigt orimligt för någon annan än Allâh (ta´âlâ). Personen som ber om något sådant ber om att få vara Allâhs partner i herraväldet. Flera ignoranta Sûfiyyah har hamnat i det då de hävdar att vissa har begåvats med att kunna säga ”Bli!” och det är. Således ber de om att bli begåvade samma förmåga som nämns i Hans (ta´âlâ) ord:

إِنَّمَا قَوْلُنَا لِشَيْءٍ إِذَا أَرَدْنَاهُ أَن نَّقُولَ لَهُ كُن فَيَكُونُ

När det är Vår vilja att något skall vara säger Vi endast till det: ”Var!” – och det är.”1

De vet inte vad Allâhs ord betyder. Inte heller vet de vad en sådan eventuell begåvning skulle innebära. Något liknande är högst osannolikt för de lärde att uppnå, än mindre för gissande Sûfiyyah. De går under utan att veta om det. De tror att de närmar sig Allâh (ta´âlâ) då de i själva verket kommer allt längre bort från Honom. Må Allâh skydda oss mot prövningar och deras orsaker, okunskaper och deras tvivel.

116:40