Ibn ´Uthaymîn om fyllnadsvalet i Kuwait

Fråga: Vad är domen för valen i Kuwait med tanke på att de flesta islamister och män som kallar till islam har satts på prövning däri? Vad är domen för fyllnadsvalen i Kuwait?

Svar: Jag anser att röstningar är obligatoriska. Vi måste hjälpa dem som vi anser vara bra. Vem skall annars ta de godas plats? Jo, antingen de onda eller också människor som varken är goda eller onda som följer allt och alla. Vi måste alltså rösta på den som vi anser vara bra.

Må hända någon säger:

”Vi har röstat på en person, men de flesta i riksdagen är dåliga.”

Det är ingen fara. Om Allâh välsignar den här personen så att han talar sanning i riksdagen, kommer sanningen tveklöst att påverka riksdagen. Problemet är att vi inte är tillräckligt uppriktiga med Allâh. Vi förlitar oss på materiella saker och förbiser Allâhs (´azza wa djall) tal.

Vad säger du om Mûsâ som ville utmana trollkarlarna mitt på ljusa dagen under deras högtidsdag och på en synlig plats? Alla människor kom. Mûsâ (´alayhis-salâtu was-salâm) sade till dem:

قَالَ لَهُم مُّوسَى وَيْلَكُمْ لَا تَفْتَرُوا عَلَى اللَّهِ كَذِبًا فَيُسْحِتَكُمْ بِعَذَابٍ وَقَدْ خَابَ مَنِ افْتَرَى

”Den av er som sätter ihop lögner om Allâh drar olycka över sig; ja, Han skall förinta er med [Sitt] straff! Den som sätter ihop lögner är dömd att misslyckas.”1

Ett ord, men tungt som en bomb. Allâh (´azza wa djall) sade:

فَتَنَازَعُوا أَمْرَهُم بَيْنَهُمْ وَأَسَرُّوا النَّجْوَى

”De överlade i avskildhet om vad som var att göra.”2

De sade detta efter hans ord. Att de diskuterade frågan tyder på ett misslyckande. Som resultat slöt sig trollkarlarna som kom för att motarbeta Mûsâ istället till honom. De föll ned i Sudjûd:

فَأُلْقِيَ السَّحَرَةُ سُجَّدًا قَالُوا آمَنَّا بِرَبِّ هَارُونَ وَمُوسَى

”Och trollkarlarna [som såg sig besegrade] föll ned på sina ansikten och ropade: ”Vi tror på Hârûns och Mûsâ Herre!”3

Farao stod framför dem. Ett sant ord från en person som påverkade ett väldigt folk framför ledaren. Även om det finns ett fåtal människor som håller sig till sanningen och det rätta, kommer de att gagna. De måste dock vara uppriktiga mot Allâh (´azza wa djall).

Det finns de som säger att man inte får vara med riksdagen för att de inte får medverka och sitta med syndarna. Sitter vi för att hålla med dem? Vi sitter för att klargöra sanningen för dem. Vissa lärda säger att det inte är tillåtet för den gode att sitta med den vilseledde. Skall den gode sitta med den vilseledde för att gå vilse eller för att rätta till det sneda? Han gör det för att rätta till det sneda. Om han inte klarar av denna gång, gör han det nästa gång.

Fråga: Det är ett fyllnadsval.

Svar: Det är samma sak. Rösta på den som du tror är bra och förlita dig på Allâh.

1 20:61

2 20:62

3 20:70