Ibn Bâz om piggsvin- och igelkottkött

Fråga: Vad är domen för att äta piggsvinkött?

Svar: De lärda har delade åsikter om det. Vissa tillåter medan andra förbjuder. Den korrekta åsikten är att det är tillåtet. Djuren är i princip tillåtna att äta till dess att föreskriften bevisar motsatsen. Det finns inget i föreskriften som förbjuder det här djuret. Precis som kaninen och gasellen livnär det sig på växter. Det är inget djur som jagar med huggtänderna. Således finns det inget som förbjuder det.

Piggsvinet är en form av igelkott. Den har långa taggar. När Ibn ´Umar (radhiya Allâhu ´anhumâ) blev frågad om igelkottkött svarade han med Allâhs (ta´âlâ) ord:

 قُل لاَّ أَجِدُ فِي مَا أُوْحِيَ إِلَيَّ مُحَرَّمًا عَلَى طَاعِمٍ يَطْعَمُهُ إِلاَّ أَن يَكُونَ مَيْتَةً أَوْ دَمًا مَّسْفُوحًا أَوْ لَحْمَ خِنزِيرٍ فَإِنَّهُ رِجْسٌ أَوْ فِسْقًا أُهِلَّ لِغَيْرِ اللّهِ بِهِ

Säg: ”I det som har uppenbarats för mig finner jag ingenting ätbart som är förbjudet utom självdöda djur, spillt blod eller svinkött – det är orent – eller det som i synd offrats till någon annan än Allâh.”1

Då sade en gamling i hans närvaro att Abû Hurayrah rapporterade att profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade att det är ett vidrigt djur. Ibn ´Umar svarade på det:

”Om Allâhs sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) verkligen har sagt så är det så.”

Härmed klargörs det att han inte visste att sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) hade sagt något om igelkotten. På samma sätt klargörs det att han inte trodde på gamlingen. Den omnämnda hadîthen är svag enligt al-Bayhaqî och andra lärda på grund av att gamlingen är okänd. På så sätt vet vi att det är tillåtet att äta den och att åsikten som förbjuder dess kött är svag och Allâh (subhânahu wa ta´âlâ) vet bättre.

1 6:145