Ibn Bâz om giftermål i syftning på skilsmässa

Fråga: Jag är en syrier som arbetar i Riyâdh, Saudiarabien. Jag vill gifta mig med avsikten att skilja mig. Vad säger islam om det med tanke på att jag vill skilja mig och åka hem efter att jag är klar med arbetet?

Svar: De lärda har delade uppfattningar om frågan. De flesta anser det vara tillåtet. Avsikten är varken något villkor mellan honom och hennes familj eller honom och henne. Det rör sig nämligen inte om njutningsäktenskap (المتعة). Detta giftermål är enligt majoriteten ett giltigt giftermål som stämmer överens med föreskriften.

Att han avser att skiljas i framtiden efter att arbetet är slutfört, eller något annat ändamål, skadar inte honom. Det är tillåtet. Det är tillåtet att skilja sig vid behov och inget villkor.

Skulle man däremot sätta villkoret att han skiljer sig efter en viss tid – som en månad, två månader eller ett år – eller att de kommer överens om det, blir handlingen förbjudet och otillåtet njutningsäktenskap. Men så länge han döljer sin avsikt och inte sätter den som ett villkor mellan sig själv och dem, anses handlingen inte skada giftermålet enligt de flesta lärda.