Ibn Bâz om att fördöma ledarna från predikstolarna

Fråga: Hör det till Salafs metodik att fördöma ledarna, nämna deras fel och baktala dem från predikstolarna? Hur råder man makthavarna enligt Salafs metodik? Hur skall det ske?

Svar: Denna fråga har ställts flera gånger. Det hör inte till Salafs metodik att nämna makthavarnas brister från predikstolarna. Det leder till revolter och att människorna vägrar att lyssna och lyda inom det som är tillåtet. Det leder till något som endast skadar och gagnar inget.

Salafs följda metodik är att råda honom hemligt, skriva till honom och låta de lärda ta kontakt med honom så att de kan leda honom till det goda.

Synderna skall nämnas utan att syndaren nämns. Otukt, sprit och ränta skall fördömas utan att man fördömer den som faller i dem. Det räcker att man fördömer synderna och varnar för dem utan att nämna syndaren, oavsett om han är makthavaren eller någon annan.

När prövningen på ´Uthmâns (radhiya Allâhu ´anh) tid bröt ut, sade vissa människor till Usâmah bin Zayd (radhiya Allâhu ´anh):

”Skall du inte fördöma ´Uthmân?”

Han svarade:

”Skall jag fördöma honom bland människorna? Jag skall fördöma honom hemligt utan att öppna ondskans port till människorna.”

När de inledde ondskan på ´Uthmâns (radhiya Allâhu ´anh) tid och fördömde honom offentligt, var prövningen, striderna och fördärvet ett faktum. Än i dag finner människorna spår av allt det. Det ledde till prövningen mellan ´Alî och Mu´âwiyah. ´Uthmân och ´Alî dödades på grund av det. Många följeslagare och andra dödades på grund av det offentliga fördömandet. Det ledde till att människorna började hata sin makthavare och dödade honom.