Ibn Bâz hyllar al-Albânîs svar om ledaren som inte styr med Allâhs lag

Jag har hört det nyttiga svaret som den ädle Shaykh Muhammad Nâsir-ud-Dîn al-Albânî gav i tidningen ”al-Muslimûn” på frågan kring Takfîr på den som inte styr med det som Allâh har uppenbarat1.

Jag tycker att det var ett värdefullt tal vari han talade utmed sanningen och följde de troendes väg. Däri klargjorde han att det inte är tillåtet för någon människa att göra Takfîr på den som inte styr med det som Allâh har uppenbarat utan att veta huruvida han innerst inne anser det vara lovligt eller inte. Han argumenterade med Ibn ´Abbâs (radhiya Allâhu ´anhumâ) och andra av Salafs ord för det. Det råder inga tvivel om att det han svarade i samband med förklaringen till Allâhs (ta´âlâ) ord:

وَمَن لَّمْ يَحْكُم بِمَا أَنزَلَ اللّهُ فَأُوْلَئِكَ هُمُ الْكَافِرُونَ

”De som inte dömer i enlighet med vad Allâh har uppenbarat, de är de otrogna.”2

وَمَن لَّمْ يَحْكُم بِمَا أنزَلَ اللّهُ فَأُوْلَئِكَ هُمُ الظَّالِمُونَ

”De som inte dömer i enlighet med vad Allâh har uppenbarat begår orätt mot sig själva.”3

وَمَن لَّمْ يَحْكُم بِمَا أَنزَلَ اللّهُ فَأُوْلَـئِكَ هُمُ الْفَاسِقُونَ

”De som inte dömer i enlighet med vad Allâh har uppenbarat, de är trotsiga syndare.”4

är korrekt. Han klargjorde att otron delas upp i större och mindre otro liksom orättvisan delas upp i större och mindre orättvisa och den trotsiga synden delas upp i större och mindre trotsig synd. Den som anser det vara lovligt att döma med något annat än det som Allâh har uppenbarat, begå otukt, ta ränta eller något annat förbud som det inte finns delade åsikter om, har fallit i större otro, orättvisa och trotsig synd. Och den som faller i det utan att anse det vara lovligt har fallit i mindre otro, orättvisa och trotsig synd.

25:44

35:45

45:47