Ibn ´Uthaymîn om Saudiarabiens regering

Publicerad: 2012-03-09
Talare: Imâm Muhammad bin Sâlih bin ´Uthaymîn (d. 1421)
Källa: Liqâ’ al-Bâb al-Maftûh (128 A)
Datum: 1417-02-04/1996-06-20

 

Vad gäller den här regeringen, vet ni att landet styr med islamisk Sharî´ah. Domarna dömer endast med islamisk Sharî´ah. Fastan upprätthålls. Vallfärden upprätthålls. Lektionerna i moskéerna upprätthålls. Beträffande den som gör fel eller befaras falla i en prövning, måste både ondskan och det som leder till ondskan förebyggas.

Om vi tittar på vårt land, ser vi varken byggnader på gravarna, Tawâf runt gravarna eller Sûfiyyahs eller andras innovationer offentligt. Det är dock möjligt att vissa besitter Sûfiyyahs innovationer och dylikt som de håller för sig. Å andra sidan har alla samhällen någon form av fördärv.

Om vi tar hänsyn till detta och jämför det med andra närliggande länder utanför Saudiarabien, ser vi en väldigt stor skillnad. I vissa närliggande länder säljs sprit offentligt i affärerna. Restaurangerna är öppna under dagtid i Ramadhân så att man kan äta och dricka bäst man vill. Det finns prostituerade offentligt. Vissa som reser till dessa länder som turister berättade för mig att så fort man landar på flygplatsen, blir man frågad:

”Det finns killar och tjejer. Vad vill du ha?”

Detta sker offentligt. Man måste inse fakta rörande sin regering och sitt land. Han skall inte sprida de dåliga sidorna som makthavaren kanske ursäktas för och förbise fullständigt de goda sidorna. Det är som om det inte finns något gott alls i regeringen. Det är inte rättvist. Allâh (ta´âlâ) sade:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ كُونُواْ قَوَّامِينَ لِلّهِ شُهَدَاء بِالْقِسْطِ وَلاَ يَجْرِمَنَّكُمْ شَنَآنُ قَوْمٍ عَلَى أَلاَّ تَعْدِلُواْ اعْدِلُواْ هُوَ أَقْرَبُ لِلتَّقْوَى

”Troende! Stå fasta på Allâhs sida som vittnen för rätt och rättvisa och låt inte avoghet mot människor förmå er att avvika från rättvisans väg. Gör rätt – det ligger gudsfruktan närmast.”1

Om någon skulle fråga varför något liknande händer, är svaret först och främst en tygellös vaksamhet. Den tyglas varken av Sharî´ah eller det sunda förnuftet, vilket beror på okunnighet. För det andra beror det på lusten. Det hela beror alltså på två saker; okunnighet om Sharî´ah eller visheten eller också lusten. Trots att han vet att det är fel sprider han dessa saker som lockar människorna från makthavarna och fyller dem med hat mot dem. Han gör det bara för att han har något emot makthavarna och vill ta ut sin ilska över dem.

1 5:8