Ibn ´Uthaymîn om Muhammad al-Mas´arî

Publicerad: 2012-01-26
Talare: Imâm Muhammad bin Sâlih bin ´Uthaymîn (d. 1421)
Källa: Liqâ’ al-Bâb al-Maftûh (98 B)
Datum: 1416-02-08/1995-06-07
http://www.youtube.com/watch?v=Mo7ECe5CJw0

 

Fråga: En av bröderna höll ett tal om baktal. Han varnade för baktal och för det som Muhammad al-Mas´arî gör när han delar ut dessa falska flygblad. Då reste sig en man upp och sade att det han gör nu är ett baktal av den här personen. Stämmer detta? Stämmer det att ni skall ha sagt att al-Mas´arî saknar heder och att det därför är tillåtet att baktala honom? Vi har hört så och önskar en bekräftelse.

Svar: Vad gäller den som varnar för baktal och den omtalade personens flygblad, råder det inga tvivel om att det är korrekt. Förbud för baktal nämns i Allâhs skrift:

وَلَا يَغْتَب بَّعْضُكُم بَعْضًا أَيُحِبُّ أَحَدُكُمْ أَن يَأْكُلَ لَحْمَ أَخِيهِ مَيْتًا فَكَرِهْتُمُوهُ

”Tala inte illa om andra bakom deras rygg. [Eller] skulle någon av er vilja äta sin döde broders kött? Nej, den [tanken] skulle ni finna vämjelig!”1

Han har rätt.

Vad gäller den som säger att det även är baktal att nämna den här mannen, så är det inte alls baktal. Det är ett råd. Att nämna en person på ett förhatligt sätt för att råda muslimerna är ett råd och bra. När Fâtimah bint Qays kom till profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) och berättade för honom att Mu´âwiyah, Abû Djahm och Usâmah bin Zayd hade friat till henne och ville veta vem hon skulle välja, sade profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam):

”Vad gäller Mu´âwiyah, så är han fattig och har inga pengar. Och vad gäller Abû Djahm, slår han ofta kvinnor. Gift dig med Usâmah.”

Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) nämnde dessa två män på ett sätt som de ogillar. Men varför sade han det? För att råda.

Om vi nämner den här mannen som sprider kaos bland människorna och nämner de lärdes och ledarnas brister för att råda och varna för honom, är det bra. På det här sättet närmar sig tjänaren sin Herre.

Han som förbjuder detta, det vill säga varning för den här mannen, förbjuder det goda och råd.

Jag anser att den här mannen skall lämnas. Han skall inte vara en orsak till dispyter mellan ungdomarna och resten av människorna. Jag tror att om man inte talar mycket om honom, slocknar hans låga med Allâhs tillstånd:

إِنَّهُ لاَ يُفْلِحُ الظَّالِمُونَ

”Det skall förvisso inte gå syndarna väl i händer!”2

إِنَّ اللّهَ لاَ يُصْلِحُ عَمَلَ الْمُفْسِدِينَ

”Allâh gynnar inte dem som vill störa ordningen och sprida fördärv [på jorden].”3

Fråga: De delar ut dessa flygblad…

Svar: De kommer att få sin avlöning.

Fråga: Stämmer det att du har sagt att den här personen saknar heder och att det därför är tillåtet att baktala honom?

Svar: Aldrig. Jag har som vana att aldrig nämna en person vid namn. Därför ser du hur jag inte vill nämna hans namn i det här svaret. Det är bättre att behandla frågan via egenskaper än via personligheter. Om du nämner personen och han ångrar sig och återvänder till Allâh, förblir dina ord om honom fram till Domedagen. Skulle du däremot endast nämna hans egenskaper, berör de både honom och andra och om Allâh vill vägleda honom, slipper han bli kritiserad. Därför säger jag att det är obligatoriskt att varna för varenda en som sprider splittring och brister.

1 49:12

2 6:21

3 10:81