Ibn ´Uthaymîn om klackskor

Publicerad: 2013-01-26
Talare: Imâm Muhammad bin Sâlih bin ´Uthaymîn
Källa: https://www.ibnothaimeen.com/all/noor/article_5195.shtml

 

Fråga: Vad är domen för klackskor oavsett om klacken är hög eller inte?

Svar: Om klacken inte är så hög att den drar åt sig uppmärksamhet, är de okej. Om klacken däremot är så pass hög att de drar åt sig uppmärksamhet, är de minst sagt föraktfulla. Hade man sagt att de är förbjudna, skulle det ha funnits en poäng däri då det är en försköning som drar åt sig uppmärksamhet. Likaså säger läkarna att de är skadliga för fötterna. Allâh skapade foten jämn. Om skon har en hög klack blir hälen upphöjd så att tyngdpunkten i fotlederna förstörs. Detta skadar kvinnan.

Således råder jag mina systrar att undvika dessa kläder oavsett om vi skulle säga att de är föraktfulla eller förbjudna eftersom de skadar kvinnans kropp.

Jag råder dem dessutom att låta bli att följa varje mode bland kläder, byxor, tröjor, sandaler och strumpor. Kvinnan köper dessa saker trots att hon har likadana som går att använda. Detta är ett bristfälligt intellekt, en dumhet, slöseri med pengar och ett sätt att fästa hjärtat vid alla nya trender.

Man bör veta att våra fiender kan ha som agenda med dessa olika typer av kläder att få muslimerna att glömma bort deras religion och världsliga ändamål som är nyttigare än detta. Detta leder till att människan endast kommer att bry sig om trender och hela tiden sysselsätta sig med dem. Det finns också risk för att personen som inte har så bra ställt tar lån för denna avsikt. Därtill stödjer detta våra fienders ekonomi. Ju mer de får sålt på sina varor, desto rikare blir de. På så sätt gagnar vi deras ekonomi och skadar vår ekonomi.