Ibn ´Uthaymîn om demonstrationer i muslimska och otrogna länder

Publicerad: 2011-03-14
Talare: Imâm Muhammad bin Sâlih bin ´Uthaymîn (d. 1421)
Källa: Liqâ’ al-Bâb al-Maftûh (202)
https://www.youtube.com/watch?v=Rb3mPWexm6s

 

Fråga: Vi har prövats med människor i vårt land som tillåter demonstrationer för att fördöma det orätta. När de ser ett visst fel, samlar de sig och demonstrerar. Deras argument är att makthavaren tillåter det.

Svar: Demonstrationer gagnar tveklöst ingenting. De banar endast vägen för ondska och kaos. Dessa demonstrationståg kan passera affärer och saker som stjäls och beslagtas. De kan bestå av blandning mellan skägglösa ynglingar och medelåldersmän och kanske till och med kvinnor. De är alltså förbjudna. Det finns inget gott i dem.

Jag har fått reda på att man endast kan få sin rättighet i vissa kristna, västerländska länder via demonstrationer. När de vill göra sin motståndare mållös, demonstrerar de. Om det är så det fungerar i de otrogna länderna och de tillåter det och det enda sättet muslimerna kan få sina rättigheter är via demonstrationer, hoppas jag att ingen skada skedd. Däremot anser jag det vara förbjudet i de islamiska länderna.

Jag förvånas över vissa makthavare, om det nu är så som du säger, som tillåter dem med tanke på det tumult som de består av. Vad gagnar det? Det stämmer att vissa makthavare kan vilja göra en sak som kommer att kritiseras av väst. Han själv lirkar med väst och fruktar väst. Till följd därav låter han människorna demonstrera för att säga till västerlänningarna:

”Titta på folket! De demonstrerar för att de vill något eller för att de inte vill något.”

Detta kan leda till något annat som man skall studera; är dess fördel större eller är dess nackdel större?

Frågeställare: De säger att demonstrationer gagnar om något orätt har ägt rum.

Svar: Men de skadar ännu mer. Om de gagnar denna gång, skadar de nästa gång.