Ibn ´Uthaymîn om bokhandeln som innehåller Ahl-ul-Bid´ahs böcker

Den här frågan är viktig. Bokaffärernas nytta och skada beror på två saker:

1 – Böckerna. Vad är det för böcker? Är det Salafiyyahs böcker som är baserade på Ahl-us-Sunnah wal-Djamâ´ahs lära? Eller är det böcker med en avvikande ideologi? Om det är det första alternativet, är de förträffliga bokaffärer. Om det är det andra, måste de korrigeras.

2 – Ägarna. Vilka är de? Vad har de för metodik? Hur är deras dyrkan och karaktärer? Ägarna måste vara pålitliga när det kommer till kunskap, religion, karaktär och metodik.

Ty dessa bokaffärer är ungdomarnas tillflyktsplats. Ungdomen är som degen i bagarens händer. Den blir som den knådas. Om han vägleds till bra människor som råder honom till det som gagnar honom i de båda liven, kommer Allâh att gagna via dessa bokaffärer. De kommer att vara en källa av godhet för ungdomarna. Om ägarna har en avvikande och osund inriktning, är skadan ett faktum.  Antingen byts ägarna ut eller också stängs bokaffären. Islam är baserad på att uppnå ren eller övervägande välfärd och undkomma ren eller övervägande ofärd. Om en sak skulle bestå av välfärd och ofärd, ger man företräde till det övervägande. Allâh (ta´âlâ) sade:

يَسْأَلُونَكَ عَنِ الْخَمْرِ وَالْمَيْسِرِ قُلْ فِيهِمَا إِثْمٌ كَبِيرٌ وَمَنَافِعُ لِلنَّاسِ وَإِثْمُهُمَآ أَكْبَرُ مِن نَّفْعِهِمَا

”De frågar dig om rusdrycker och spel om pengar. Säg: ”Det ligger svår synd i bådadera men [också] något som kan vara människan till nytta. Det onda de medför är dock större än den nytta de kan ge.”1

Därför är de förbjudna. Om nyttan är större, handlar man utmed den och på så sätt omsluts nackdelen av fördelen. Så som principen tillämpas på handlingar, tillämpas den även på handlaren. Gör alla som gör goda handlingar endast goda handlingar? Nej. De gör goda och dåliga handlingar. Det finns dock människor som har fler goda handlingar och människor som har fler dåliga handlingar. Därför är det inte tillåtet att endast titta på muslimerna ur ett ont perspektiv. Det måste vara från båda perspektiven så att vi kan uppskatta och jämföra. Därefter handlar man utmed det som framgår.

Om bokaffärerna ägs av bra människor som är lärda och pålitliga och har en bra metodik och en fin karaktär, hör de till de bästa projekten förutsatt att böckerna är bra. Det är allmänt känt att om ägarna är bra, kommer de att skydda dem från böcker med avvikande ideologier, trosläror eller metodiker.

1 2:219