Ibn ´Uthaymîn om att kvinnan rakar benen

Publicerad: 2010-11-15
Talare: Imâm Muhammad bin Sâlih bin ´Uthaymîn
Källa: al-Liqâ’ ash-Shahrî (13)

 

Fråga: Det finns en pålitlig kvinna som kommer hem till oss om vi ber henne göra det. Hon tar bort andras hår från armar och ben. Får hon se mina lår med tanke på att jag har hört dig säga att en kvinna inte får se en annan kvinnas ´Awrah. Anses detta vara en nödsituation?

Svar: Nej, det är ingen nödsituation. Det kan diskuteras huruvida det är tillåtet att raka benen.

Hår tillhör Allâhs skapelse. Att ändra på Allâhs skapelse utan Allâhs tillstånd tillhör Djävulens uppenbarelse. Allâh berättade att Djävulen sade:

وَلأُضِلَّنَّهُمْ وَلأُمَنِّيَنَّهُمْ وَلآمُرَنَّهُمْ فَلَيُبَتِّكُنَّ آذَانَ الأَنْعَامِ وَلآمُرَنَّهُمْ فَلَيُغَيِّرُنَّ خَلْقَ اللّهِ

”Och jag skall leda dem på villovägar och inge dem [bedrägliga] förhoppningar och jag skall befalla dem att skära öronen av boskapen och jag skall befalla dem att förvanska [och fördärva] Allâhs skapelse.”1

Håret hör som sagt till Allâhs skapelse. Det skall inte tas bort om det inte är föreskrivet att ta bort det. Exempel på håret som är föreskrivet att ta bort är könshåret, håret under armarna och mannens mustasch. Detta tas bort. Vad gäller håret på låren och vaderna, tas det inte bort.

Skulle hennes ben däremot vara lika håriga som mannens, är det ingen fara i fall hon skulle ta bort håret. Det är dock ingen annan kvinna som skall ta bort håret från låren. Det är kvinnan med håret som själv skall ta bort det. Det finns inget behov av att få hjälp av en annan kvinna. Idag finns det olika hårborttagningsmedel som vax och annat. Så fort det kommer på håret, går det bort. Det får användas förutsatt att läkaren rådfrågas först.

1 4:119