Ibn ´Uthaymîn om att knyta till sig ungdomar via fotboll

Imâm Muhammad bin Sâlih bin ´Uthaymîn (d. 1421)
Liqâ’ al-Bâb al-Maftûh (224 B)

Fråga: Måste propagandamedlen vara utmed Qur’ânen och Sunnah eller får man göra det på ett eget sätt? Vad säger islam om visor?

Svar: Vad menar du med propagandamedlen?

Frågeställare: Exempelvis är visor ett propagandamedel där ungdomar sjunger dem för att vägleda andra ungdomar.

Svar: Man skall kalla till Allâhs religion på alla möjliga sätt. Det bästa sättet är dock Allâhs skrift och Hans sändebuds (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) Sunnah:

يَا أَيُّهَا النَّاسُ قَدْ جَاءتْكُم مَّوْعِظَةٌ مِّن رَّبِّكُمْ وَشِفَاء لِّمَا فِي الصُّدُورِ وَهُدًى وَرَحْمَةٌ لِّلْمُؤْمِنِينَ

”Människor! Ni har nu fått ta emot förmaningar och varningar från er Herre och en läkedom mot det [onda] som bor i människors bröst, och vägledning och nåd för dem som tror.”1

Detta är bäst.

Men om ungdomarna är långt borta från sanningen och vi vill knyta oss till dem genom tillåten idrott eller tillåtna visor, och inte som ett kall i sig, är det tillåtet. Man får ju ge allmosor till otrogna för att knyta dem till islam. De får allmosor tillsammans med de fattiga för att knyta dem till islam. Kallet skall endast vara utmed Qur’ânen och Sunnah medan medlen kan vara vilka som helst så länge de är tillåtna. Knyt människorna till dig. Många ungdomar kan försvinna från vissa kallare för att de inte är mjuka med dem. Om man vill knyta till sig ungdomarna genom att exempelvis spela fotboll eller löpa efter ´Asr, så är det bra för att knyta dem till sig.

Fråga: Är visor föreskrivna?

Svar: Jag kan inte svara på det. De har blivit olika. De påminner om smaklösa låtar.

1 10:57