Ibn ´Uthaymîn om att alla måste vara Salafiyyûn

Fråga: Det har dykt upp en grupp bland muslimerna vid namnet ”Salafiyyûn”. Det här namnet tillämpas inte på några andra muslimer. Om islam och Salafiyyah är en och samma sak och om det inte finns någon skillnad mellan namnen ”Salafî” och ”muslim”, därav att det finns muslimer som är praktiserande, syndiga och innovatörer, är det då möjligt att det finns en Salafî som är olydig och innovatör? Vi kan ju säga att en syndig sångare är muslim, men kan vi säga att han är Salafî?

Svar: Först och främst måste vi veta att ordet ”Salafî” inte är begränsat vid en viss grupp. Varenda en som håller fast vid Salafs lära är en Salafî. Detta är en Salafî oavsett när han lever. Att däremot begränsa dem vid en viss grupp och säga att dessa är Salafiyyûn och att andra är rationalister, är fel. Man skall dock veta att det finns lärda som tenderar till förnuftet medan andra tenderar till Sharî´ah. Därför ser du hur de nämner Hanafiyyah i Fiqh-böckerna som ”Ahl-ul-Ray’”, analogins anhängare, för att det finns de som följer bevisen och de som följer analogin.

Förstå denna princip: en Salafî är en person som håller fast vid Salafs lära. Det tillämpas inte på något speciellt folkslag. Det är inte tillåtet att kategorisera folk och säga att vissa är Salafiyyûn och andra är rationalister och dylikt. En Salafî är en person som håller fast vid Salafs lära i trosläran, talet och handlingen, oavsett plats. Det är inte korrekt att kategorisera muslimerna till rationalister, Salafiyyûn och dylikt. Alla är ålagda att vara Salafiyyûn. Det skall inte göras för att frågan är ett sektväsen, utan för att det är sanningen. Allâh (´azza wa djall) sade:

وَالسَّابِقُونَ الأَوَّلُونَ مِنَ الْمُهَاجِرِينَ وَالأَنصَارِ وَالَّذِينَ اتَّبَعُوهُم بِإِحْسَانٍ رَّضِيَ اللّهُ عَنْهُمْ وَرَضُواْ عَنْهُ

”Föregångsmännen, de första av dem som utvandrade och [de första] hjälparna, och de rättsinniga som följde i deras spår – Allâh är nöjd med dem och de är nöjda med Honom.”?1

1 9:100