Ibn ´Uthaymîn om åtsittande kläder, bh och läppstift

Publicerad: 2013-01-26
Talare: Imâm Muhammad bin Sâlih bin ´Uthaymîn
Källa: Nûr ´alâd-Darb (16 B)

 

Fråga: Vad är domen för åtsittande kläder, bh och läppstift?

Svar: Hon får inte ha på sig åtsittande kläder om hon inte är hemma hos sin make eller att ingen annan än han är hemma. Åtsittande kläder som avslöjar kvinnans former är både täckande och blottande. De täcker huden, men inte formen. Detta hamnar under profetens (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) ord:

”Det finns två typer av Eldens folk som jag ännu inte har sett; ett folk med piskor som kosvansar som de slår människorna med och kvinnor som är påklädda och nakna…”

Kvinnan som har på sig åtsittande kläder som avslöjar hennes former är både påklädd och naken. Hon får inte klä sig så om hon inte är i ett hem som endast hennes man befinner sig i.

Vad gäller bh, är de tillåtna. Det är tillåtet för kvinnan att ta på sig något som förskönar hennes bröst. Jag tycker dock inte att en singel, ung kvinna skall ha på sig dem. Detta får henne att vilja visa sig och pröva andra. Därför bör hon inte göra det. Beträffande den gifta kvinnan som har på sig dem för sin make, så är det tillåtet. Det är en form av försköning.

Angående läppstift, hör det till kvinnans skönhetspreparat precis som henna på hennes händer och dylikt. Det är i princip tillåtet. Jag känner inte till något bevis för det förutom att allt är tillåtet i grund och botten. Om det då skulle finnas något som fordrar att det är förbjudet vet Allâh bättre.