Ibn ´Uthaymîn om aprilskämt

Publicerad: 2009-04-05
Talare: Imâm Muhammad bin Sâlih bin ´Uthaymîn
Källa: https://binothaimeen.net/content/6820

Jag varnar mina muslimska bröder för det vissa dumma människor gör när de berättar aprilskämt. Denna lögn har de tagit från judarna, de kristna, elddyrkarna och andra hedningar.

Och inte nog med att handlingen är en lögn, vilket är förbjudet i sig enligt Sharî´ahn. Den innebär även att man tar liknelsen av de otrogna, vilket är förbjudet. Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

”Den som tar liknelsen av ett folk tillhör det.”

Shaykh-ul-Islâm Ibn Taymiyyah sade:

”Dess berättarkedja är god.”

Det minsta man kan säga är att det är förbjudet, även om det till synes fordrar otro.

Tillsammans med dessa två synder blir muslimen även förnedrad framför sin fiende. Det är allmänt känt att den härmade stoltserar framför härmaren och ser sig själv vara över honom. Sålunda blir härmaren svag så att han härmar honom. På så sätt förnedras den troende då han underkuvar sig och följer de otrogna.

Den fjärde synden är att denna vidriga lögn brukar oftast handla om att ta någon annans pengar orättvist och skrämma muslimer. De kanske ljuger och berättar för familjen att de skall få gäster. Till följd därav gör de en stor måltid, tillagar kött och liknande. Eller också ljuger de och ger dem en skrämmande nyhet som att någon släkting har blivit påkörd av en bil och liknande. Detta är inte tillåtet.