I huvudet på en Mu´tazilî – ´Amr bin ´Ubayd

1 – Quraysh bin Anas sade:

”Jag hörde ´Amr bin ´Ubayd säga: ”På Domedagen kommer jag att föras fram och ställas framför Allâh. Han kommer att säga till mig: ”Varför sade du att dödaren är i Elden?” Jag kommer att svara: ”Du sade så:

وَمَن يَقْتُلْ مُؤْمِنًا مُّتَعَمِّدًا فَجَزَآؤُهُ جَهَنَّمُ خَالِدًا فِيهَا وَغَضِبَ اللّهُ عَلَيْهِ وَلَعَنَهُ وَأَعَدَّ لَهُ عَذَابًا عَظِيمًا

”För den som avsiktligen dödar en troende är straffet helvetet, och där skall han förbli länge; han skall drabbas av Allâhs vrede och Allâh skall fördöma honom och utlämna honom åt det svåraste lidande.”1

Då sade jag till honom och jag var den yngste i huset: ”Vad säger du om Han säger: ”Jag sade också:

إِنَّ اللّهَ لاَ يَغْفِرُ أَن يُشْرَكَ بِهِ وَيَغْفِرُ مَا دُونَ ذَلِكَ لِمَن يَشَاء

”Allâh förlåter inte den som sätter medhjälpare vid Hans sida, men Han förlåter den Han vill hans mindre synder.”2

Vad vet du i fall Jag inte skall förlåta honom?” Han sade inget.”

2 – Ishâq bin Ibrâhîm berättade att han hörde Quraysh bin Anas säga:

”Jag drömde om ´Amr bin ´Ubayd efter att han hade dött. I drömmen var han iklädd en tunn skjorta så att hans hud syntes igenom.

Ishâq sade:

”Drömtydarna säger att det betyder att hans religion var tunn.”

3 – Mu´âdh bin Mu´âdh sade:

”Jag satt hos ´Amr bin ´Ubayd när en man kom till honom och sade: ”Abû ´Uthmân! Jag har hört otro i dag!” Han sade: ”Ha inte bråttom med otron. Vad har du hört?” Han sade: ”Jag hörde Hâshim al-Awqas säga: ”Verserna:

تَبَّتْ يَدَا أَبِي لَهَبٍ وَتَبَّ

”Måtte Abû Lahab förgås! Ja, måtte han [hel och hållen] förgås!”3

ذَرْنِي وَمَنْ خَلَقْتُ وَحِيدًا

”Lämna åt Mig att [ta itu med] den som Jag har skapat ensam.”4

står inte i den Bevarade tavlan.” Allâh (ta´âlâ) säger ju:

وَالْكِتَابِ الْمُبِينِ إِنَّا جَعَلْنَاهُ قُرْآنًا عَرَبِيًّا لَّعَلَّكُمْ تَعْقِلُونَ وَإِنَّهُ فِي أُمِّ الْكِتَابِ لَدَيْنَا لَعَلِيٌّ حَكِيمٌ

”Vid skriften, som är klar i sig själv och som klart framställer sanningen! Vi har utformat den som en förkunnelse på det arabiska språket för att ni helt och fullt skall förstå [dess budskap]. Den är i sin ursprungliga bok hos Oss, all uppenbarelses källa, och den [förmedlar] i högstämda ordalag den djupaste visdom!”5

Vad är otro om inte detta, Abû ´Uthmân?” ´Amr bin ´Ubayd blev tyst en stund. Därefter vände han sig mot honom och sade: ”Om det hade varit som du säger skulle inte Abû Lahab och han som har skapats ensam klandrats.” Då sade han: ”Abû ´Uthmân! Jag svär vid Allâh att det där är religionen!”

Mu´âdh bin Mu´âdh sade:

”Han kom med otro och återvände med hans religion.”

4 – ´Âsim al-Ahwal berättade att han hörde Qatâdah tala illa om ´Amr bin ´Ubayd och sade:

”Jag föll ned på knäna och sade: ”Abûl-Khattâb! Skall de lärda tala illa om varandra?” Jag började känna agg mot Qatâdah. Då sade han: ”Jag drömde att ´Amr höll i Qur’ânen och skrapade en vers. Jag sade till honom: ”Vad gör du?” Han svarade: ”Jag skall ta tillbaka den.” Han skrapade bort den. Då sade jag: ”Ta tillbaka den!” Han sade: ”Jag klarar inte av det.”

5 – ´Âsim al-Ahwal sade:

”Qatâdah talade illa om ´Amr bin ´Ubayd så att jag föll ned på knäna och sade: ”Abûl-Khattâb! Skall de lärda tala illa om varandra?” Han sade: ”Ahwal! En man har innoverat en innovation. Hellre nämner vi hans innovation än att vi tiger om den. Jag drömde om ´Amr…”

14:93

24:116

3111:1

474:11

543:2-4