I de dödas fotspår

Allâh (tabârak wa ta´âlâ) sade:

قُلْ هَذِهِ سَبِيلِي أَدْعُو إِلَى اللّهِ عَلَى بَصِيرَةٍ أَنَاْ وَمَنِ اتَّبَعَنِي

”Säg: ”Detta är min väg: jag uppmanar med klarsyn och insikt att dyrka Allâh – jag och de som följer mig.”1

Det vill säga, jag och alla som följer mig följer en insikt från min Herre. Ibn ´Abbâs (radhiya Allâhu ´anhumâ) sade:

”Han syftade på Muhammads (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) följeslagare. Deras väg var den bästa och deras vägledning var den främsta. De var kunskapens källa, trons skatt och den Nåderikes soldater.”

´Abdullâh bin Mas´ûd (radhiya Allâhu ´anh) sade:

”Den som vill rätta sig efter någon skall rätta sig efter dem som har dött. Ty du kan inte vara säker på att den levande inte prövas. Muhammads (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) följeslagare var samfundets bästa människor. Deras hjärtan var de frommaste, deras kunskap var den djupaste och de var minst tillgjorda. Allâh valde dem till Sin profets (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sällskap för att etablera Hans religion. Känn deras dygd, gå i deras fotspår och ta efter deras karaktärer så gott ni kan. De var säkerligen på den raka vägen.”

112:108