Hur skall en kvinna klä sig framför andra kvinnor?

Publicerad: 2010-06-10
Talare: ´Allâmah Sâlih bin Fawzân al-Fawzân
Källa: Kassettbandet ”al-Fiqh al-Akbar”

 

Fråga: Vissa kvinnor tar lätt på sin klädsel och argumenterar med att de befinner sig med sina kvinnliga grannar och andra kvinnor och att det inte finns några män med i bilden. Måhända de har på sig korta eller genomskinliga kläder eller ärmlösa klänningar. Hur råder ni dessa kvinnor och deras systrar?

Svar: Mitt råd är att det inte är tillåtet att se lätt på dessa frågor på detta vis. Det finns risk att denna kvinna som har på sig korta kläder, eller genomskinliga kläder som visar något av sin kropp, utgör en dålig förebild för andra kvinnor. De kanske säger att de såg den och den kvinnan ha på sig det och det och därför är det ingen fara att göra så som hon gör. Följaktligen kommer kvinnorna att ta lätt på slöjan på grund av denna kvinna som de såg vara klädd i dessa skamlösa kläder.

Den muslimska kvinnan måste vara ett gott föredöme i sin klädsel, sitt uppförande och i sin religion.

Därefter kan man fråga sig vad det är för nytta med att klä sig i dessa korta kläder och visa sig framför andra kvinnor. En kvinna skall visa för andra kvinnor det som visas enligt traditionen som ansiktet, händerna och fötterna eller det arbetet får henne att visa för att laga mat och baka bröd. Hon får alltså visa det som visas enligt traditionen och inte leder till prövningar. Dock är det inte tillåtet att visa smalbenen, under- och överarmarna. Detta leder till att hon blir ett föredöme för många som ser henne. Följaktligen blir hon ett föredöme till ondskan.