Höggravid kvinna fastar så att hon får missfall

Fråga: En havande kvinna i åttonde månaden fastade och en riktigt varm dag lät hon bli att bryta fastan. Fostret sparkade hårt i magen och efter en vecka kom det ut dött. Är modern ålagd något?

Svar: Det råder inga tvivel om att den här kvinnan gjorde fel när hon fastade medan hon besvärades av fastan. Hon har opponerat sig tillståndet som Allâh har gett henne. Om det bekräftas att fostret dog på grund av fastan får hon stå för det samt sona för det i form av att frige en slav. Om hon inte klarar av det får hon fasta två oavbrutna månader efter varandra. Hon skall inte ge mat till fattiga. Dråpet är oavsiktligt. Ett avsiktligt dråp kan inte sonas. Allâh (subhânahu wa ta´âlâ) sade:

وَمَن يَقْتُلْ مُؤْمِنًا مُّتَعَمِّدًا فَجَزَآؤُهُ جَهَنَّمُ خَالِدًا فِيهَا وَغَضِبَ اللّهُ عَلَيْهِ وَلَعَنَهُ وَأَعَدَّ لَهُ عَذَابًا عَظِيمًا

”För den som avsiktligen dödar en troende är straffet helvetet, och där skall han förbli till evig tid; han skall drabbas av Allâhs vrede och Allâh skall fördöma honom och utlämna honom åt det svåraste lidande.”1

Det är hans straff. Han gagnas inte av soningen. Det är han som råkar döda den troende som skall sona.

Om det klargörs att fostret dog på grund av hennes handling får hon stå för det i form av att betala blodspengar till fostrets arvingar och sona. Blodspengarna i det här fallet betalas inte för en fulländad människa, utan en tiondel av moderns blodspengar. Det är allmänt känt att kvinnans blodspengar är hälften av mannens blodspengar. Om mannens blodspengar är 100.000 SRA så är kvinnans blodspengar 50.000 SRA. Sålunda är fostrets blodspengar 5.000 SRA.

Men om det inte bekräftas att fostret dog på grund av fastan är hon inte ålagd något.

14:93