Hellre ogift och skild än gift med en gift man

Publicerad: 2010-06-20
Talare: Imâm Muhammad Nâsir-ud-Dîn al-Albânî
Källa: Silsilat-ul-Hudâ wan-Nûr (345)

 

Fråga: I Algeriet är det vanligt att kvinnor hellre skiljer sig eller förblir ogifta än att de lever med en man som redan är gift. Vad råder ni ungdomarna?

Svar: Detta förekommer i hela den islamiska världen. Det är inte specifikt för Algeriet. Detta hör till västs intellektuella angrepp av den islamiska världen. De otrogna kritiserar muslimerna för många saker. En av dem är månggifte.

Det finns många muslimska författare som egyptier som har varit i Frankrike och sedan återvänt. Där har de vuxit upp i en miljö som så kallat manar till den kvinnliga befrielsen. De säger att det endast är tillåtet att gifta sig med flera fruar vid nödfall. Vi har många gånger hört i egyptisk radio hur det sägs att islam inte alls manar till månggifte och att det endast är tillåtet vid nödfall. Deras bevis är verserna:

وَلَن تَسْتَطِيعُواْ أَن تَعْدِلُواْ بَيْنَ النِّسَاء وَلَوْ حَرَصْتُمْ

”Det är inte möjligt för er att ge era hustrur lika behandling i allt, hur uppriktigt ni än önskar det.”1

فَإِنْ خِفْتُمْ أَلاَّ تَعْدِلُواْ فَوَاحِدَةً

”Men [begränsa er till] en enda om ni inte tror er om att kunna behandla dem alla lika.”2

De kombinerar dessa två verser och påstår att versen som säger att man inte kan behandla dem likadant bevisar att det endast är tillåtet vid nödfall. Detta är ett sätt att förvränga Allâhs tal. Allâh har inte bara tillåtit månggifte. Han har manat till det. Allâh (ta´âlâ) sade:

فَانكِحُواْ مَا طَابَ لَكُم مِّنَ النِّسَاء مَثْنَى وَثُلاَثَ وَرُبَاعَ

”Tag då [andra] kvinnor som är tillåtna för er till hustrur – två eller tre eller fyra.”3

Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) klargjorde inte bara dess tillstånd, utan även dess förträfflighet och sade:

”Gift er med fruktbara och kärleksfulla kvinnor. Jag kommer att tävla om er med samfunden på Domedagen.”

Det enda sättet att utöka profetens (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) samfund är att gifta sig med flera kvinnor utmed det antal som Allâh har tillåtit, det vill säga fyra. Detta var Salafs väg. Många följeslagare hade flera fruar. Exempel på dem är Abû Bakr, ´Alî och andra. Det är så här muslimerna blir fler. Och det är med endast en fru som de blir färre.

Att en kvinna då vill skilja sig om hennes man gifter sig med en till eller att hon hellre förblir ogift, hör till den västerländska uppfostran.

1 4:129

2 4:3

3 4:3