Hedningarna visste

Allâh (´azza wa djall) sade:

الَّذِي جَعَلَ لَكُمُ الأَرْضَ فِرَاشاً وَالسَّمَاء بِنَاء وَأَنزَلَ مِنَ السَّمَاء مَاء فَأَخْرَجَ بِهِ مِنَ الثَّمَرَاتِ رِزْقاً لَّكُمْ فَلاَ تَجْعَلُواْ لِلّهِ أَندَاداً وَأَنتُمْ تَعْلَمُونَ

Han som har skapat jorden som en viloplats för er och rest himlen som ett valv och låtit vatten strömma från skyn och därmed frambringat frukter för er försörjning. Sätt därför inte medgudar vid Allâhs sida, då ni vet.”1

Tilltalet är riktat till otrogna och hycklare, sade Ibn ´Abbâs. Måhända undrar någon hur Han kan beskriva dem med kunskap då Han dessförinnan sagt att deras hjärtan är förseglade och att de är döva och blinda. Svaret lyder på två sätt:

1 – Han åsyftar en speciell kunskap som gör gällande att Allâh (ta´âlâ) har skapat skapelsen, sänt ned regnet och frambringat uppehället. De vet att det är Han, och inte medgudarna, som begåvar dem.

2 – Om ni bara begrundar och tänker till inser ni att Han är ensam om Sin styrka och förmåga. Versen befaller att rationella bevis brukas och efterapning förkastas.

Ibn Fawrak sade att versen kan också tilltala de troende. Det vill säga: Troende, avfall inte såtillvida att ni tillskriver Allâh medgudar då ni vet att Han är en.

12:22