Har du varit bra mot dina föräldrar?

Publicerad: 2013-01-26
Författare: Imâm Abû Bakr Muhammad bin al-Walîd at-Tartûshî (d. 520)
Källa: Birr-ul-Wâlidayn, sid. 62-63

 

Du som har orsakat dina föräldrars gråt och sorg, gett dem sömnlösa nätter och bekymmer och skilt dig från dem och avlägsnat dig långt bort från dem! Har du varit bra mot dem och behandlat dem väl?

När du var liten grät de för dig utav omsorg och vaksamhet. Nu när du är vuxen gråter de för dig utav rädsla och skräck.

När du sedan har blivit stor och vuxit till dig och börjat hoppas och lagt upp mål, har du beslutat dig att resa omkring och lämnat dem mot deras vilja gråtande och sörjande.

Deras mest älskade på jordens yta har orsakat deras sorg. Om din person inte är närvarande i deras ögon, är tankarna om dig inte frånvarande i deras hjärtan. Om de inte hör ditt namn nämnas, låter de inte bli att nämna dig. De gråter och oroar sig när du kommer sent på natten. Vad tror du de gör när de stänger dörren efter dig, ser din tomma plats och saknar ditt sällskap och inte finner doften av dig? Deras tillflyktsplats är rinnande tårar och deras tillflyktsort är stillhet.

Den främmande har blivit deras barn och den döde har blivit deras son.

Var de än tittar ser de dina spår. Var de än vänder sig påminner de sig om dig. Det är då lärdomarna spills och förlusterna dubblas. Fråga vad de talar om när de träffar dina bröder och ser dina vänner utan att se dig bland dem. Det är då själarna rinner och hjärtan smälter.