Han saknar rätt till allmosa

Imâm ´Abdullâh bin Ahmad bin Hanbal (d. 290)

Masâ’il-ul-Imâm Ahmad (2/522-523)

719 – Jag frågade min fader när en person inte får lov att motta allmosor. Han svarade:

När han har minst 50 silvermynt eller dess värde i guld.”

Jag sade till min fader:

ash-Shâfi´î säger att till och med han som äger 1000 silvermynt har rätt till allmosa.”

Han svarade:

Allâh (ta´âlâ) sade:

إِنَّمَا الصَّدَقَاتُ لِلْفُقَرَاء وَالْمَسَاكِينِ وَالْعَامِلِينَ عَلَيْهَا وَالْمُؤَلَّفَةِ قُلُوبُهُمْ وَفِي الرِّقَابِ وَالْغَارِمِينَ وَفِي سَبِيلِ اللّهِ وَابْنِ السَّبِيلِ فَرِيضَةً مِّنَ اللّهِ وَاللّهُ عَلِيمٌ حَكِيمٌ

Välgörenheten är avsedd enbart för de fattiga och de nödställda och för dem som har hand om insamlandet av den och för att vinna hjärtan och för att köpa människor ur fångenskap och slaveri och de skuldtyngda och för Allâhs sak och för vandringsmannen. Detta har Allâh föreskrivit; Allâh är allvetande, allvis.”1

Om denne tar 5000 silvermynt, vad är då kvar till den fattige? Jag håller mig till hadîthen som återberättas av Hakîm bin Djubayr via Zubayd. Det rapporteras från Sa´d, Ibn Mas´ûd och ´Alî att gränsen går vid 50 silvermynt.”

720 – Jag hörde min fader säga:

Den som saknar 50 silvermynt eller dess motsvarighet i guld får lov att erhålla allmosor så att han äger 50 silvermynt eller dess motsvarighet i guld. Detsamma gäller Zakât-ul-Fitr.”

19:60