Hâbîls och Qâbîls tvist

Imâm Muhammad bin ´Alî ash-Shawkânî (d. 1250)

Fath-ul-Qadîr (2/49)

Allâh (tabârak wa ta´âlâ) sade:

وَاتْلُ عَلَيْهِمْ نَبَأَ ابْنَيْ آدَمَ بِالْحَقِّ إِذْ قَرَّبَا قُرْبَانًا فَتُقُبِّلَ مِن أَحَدِهِمَا وَلَمْ يُتَقَبَّلْ مِنَ الآخَرِ قَالَ لَأَقْتُلَنَّكَ قَالَ إِنَّمَا يَتَقَبَّلُ اللّهُ مِنَ الْمُتَّقِينَ

“LÅT DEM höra berättelsen om Âdams två söner, så som allt verkligen gick till – de bar fram var sitt offer och den enes togs nådigt emot men inte den andres. Han sade: ”Jag svär att jag skall döda dig.” Han svarade: ”Allâh tar inte emot offer av andra än de gudfruktiga.”1

Ibn ´Abbâs (radhiya Allâhu ´anhumâ) sade:

Det var förbjudet att en kvinna gifter sig med sin tvillingbror och tillåtet att hon gifter sig med en annan broder. Varje gång föddes en pojke och en flicka. Vid ett tillfälle fick han en vacker dotter och en ful dotter en annan gång. Brodern till den fula systern sade: ”Låt mig gifta mig med din syster, så låter jag dig gifta dig med min syster.” Då sade den andre brodern: ”Nej, jag har mer rätt till min syster.” Därefter bar de fram sina offer. Fårägaren offrade en seende, behornad och vit bagge. Odlaren offrade en korg spannmål. Fårägarens offer godtogs till skillnad från odlarens offer.”

Rapporterad av ´Abd bin Humayd, Ibn Djarîr, Ibn-ul-Mundhir, Ibn Abî Hâtim och Ibn ´Asâkir. Ibn Kathîr sade att dess berättarkedja är bra. Detsamma gjorde as-Suyûtî i ”ad-Durr al-Manthûr”.

15:27