Gummans slöja

Fråga: Får en kvinna på exempelvis 70 eller 90 år visa sitt ansikte för sina släktingar som inte är Mahârim?

Svar: Allâh (ta´âlâ) sade:

وَالْقَوَاعِدُ مِنَ النِّسَاء اللَّاتِي لَا يَرْجُونَ نِكَاحًا فَلَيْسَ عَلَيْهِنَّ جُنَاحٌ أَن يَضَعْنَ ثِيَابَهُنَّ غَيْرَ مُتَبَرِّجَاتٍ بِزِينَةٍ وَأَن يَسْتَعْفِفْنَ خَيْرٌ لَّهُنَّ وَاللَّهُ سَمِيعٌ عَلِيمٌ

”Och kvinnor, vars månadsblödningar upphört och som inte längre hoppas på giftermål, gör ingenting klandervärt om de lättar något på sin klädsel, utan att låta de kvinnliga behagen framträda. Men det bästa är att undvika detta. Allâh hör allt, vet allt.”1

Dessa omtalade kvinnor är de som inte längtar efter giftermål eller väcker uppmärksamhet med försköning. För dem är det okej att visa sina ansikten för männen som inte är Mahârim. Det är dock bättre och säkrare att de gör det trots allt. Allâh (ta´âlâ) sade:

وَأَن يَسْتَعْفِفْنَ خَيْرٌ لَّهُنَّ وَاللَّهُ سَمِيعٌ عَلِيمٌ

”Men det bästa är att undvika detta. Allâh hör allt, vet allt.”

Det finns äldre kvinnor som kan orsaka prövning på grund av sina skönheter trots att de är gamla och inte väcker uppmärksamhet med försköning.

Skulle hon däremot dra åt sig uppmärksamhet, är det inte tillåtet för henne att avtäcka sig. Till det hör att hon förskönar sitt ansikte med kajal2 och dylikt.

124:60