Gravdyrkarnas ignorans om islam och avguderi

Måhända säger du att dessa gravdyrkare dementerar att de avgudar andra med Allâh (ta´âlâ) eller gör skapelser till Hans vederlikar och att det inte alls är avguderi att lita till helgon och ha en särskild dogm om dem. Jovars, men:

يَقُولُونَ بِأَفْوَاهِهِمْ مَا لَيْسَ فِي قُلُوبِهِمْ

”De yttrade ord som inte kom från hjärtat.”1

De säger så därför att de är okunniga om avguderiets innebörd. Det är förvisso avguderi att de högaktar och offrar för helgonen. Allâh (ta´âlâ) sade:

فَصَلِّ لِرَبِّكَ وَانْحَرْ

”Be därför till din Herre och offra.”2

Och inte till någon annan. Allâh (ta´âlâ) sade också:

وَأَنَّ الْمَسَاجِدَ لِلَّهِ فَلَا تَدْعُوا مَعَ اللَّهِ أَحَدًا

”Alla böneplatser tillkommer Allâh; anropa därför ingen vid sidan av Honom!”3

Numera vet du att han (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) kallade till och med ögontjäneri för avguderi. Vad skall sägas om allting annat som jag har nämnt? Det dessa människor ägnar till sina helgon är inget annat än det som görs av avgudadyrkarna. De gagnas inte alls av att dementera avguderi, ty deras handlingar beljuger dem.

Måhända säger du att de är okunniga om att de avgudar. Visst, men i sina Fiqh-böcker konstaterar de lärde att den som uttalar sig hädiskt hädar ehuru han inte menar det han säger. Det bevisar bara att de är okunniga om islam varför de är ursprungliga hädare. Allâh befaller slavarna att dyrka Honom uppriktigt och allena:

أَلاَّ تَعْبُدُواْ إِلاَّ اللّهَ

”Dyrka inte någon utom Allâh.”4

وَمَا أُمِرُوا إِلَّا لِيَعْبُدُوا اللَّهَ مُخْلِصِينَ لَهُ الدِّينَ

”Men inga andra påbud gavs dem än att dyrka Allâh med ren och uppriktig tro.”5

Den som åkallar Allâh och en skapelse med Honom avgudar. Åkallan är dyrkelse, sade Allâh:

وَقَالَ رَبُّكُمُ ادْعُونِي أَسْتَجِبْ لَكُمْ إِنَّ الَّذِينَ يَسْتَكْبِرُونَ عَنْ عِبَادَتِي سَيَدْخُلُونَ جَهَنَّمَ دَاخِرِينَ

”Er Herre säger:”Be till Mig, så skall Jag besvara er. De som håller sig för goda för att dyrka Mig skall gå med böjt huvud in i Helvetet.”6

13:167

2108:2

372:18

411:2

598:5

640:60