Gräv inte upp döda innovatörer

Fråga: En kallare frågar vad vi i Marocko har med Abûl-Hasan att göra. Han menar att Abûl-Hasan al-Ma’ribî inte har kommit till Marocko och att vi inte känner till honom i Marocko och att vi inte har hans böcker, kall, elever eller något annat i Marocko. Han menar att vi inte skall ge oss in i något som vi inte är i behov av och i synnerhet med tanke på att frågan har förstört och splittrat var den än har kommit. Det är som att han vill säga att vi inte skall splittras på grund av en fruktlös fråga och att vi i stället skall titta på de lärdas bevis och acceptera det som bevisas och lämna det som inte bevisas samtidigt som de alla skall respekteras. Vad säger ni om det?

Svar: Om det är som personen med invändningen säger och att han, hans böcker, kassettband eller åsikter inte finns där, skall ni inte ge er in i frågan.

Om innovationerna är döda skall ni begrava dem och pusta ut. Om de eller något av ondskan i hans böcker eller kassettband finns till, skall ni varna för den ondskan.

Det verkar dock som om det finns motsägelser i hans ord. Han säger att man skall acceptera sanningen och förkasta falskheten. Det betyder att något existerar. Först förnekar han att det finns några spår av honom, hans tal och hans böcker. Därefter säger han att man skall granska. Vad? Något som inte existerar?

Om det verkligen är som han sade först och att hans ord, tal, böcker och kassettband inte finns [i Marocko], skall ni inte trötta ut er med honom. Om det skulle existera och vara utspritt, skall falskheten avvisas med vishet och fina tillrättavisningar. Det skall inte vara med konflikter och fientlighet:

ادْعُ إِلِى سَبِيلِ رَبِّكَ بِالْحِكْمَةِ وَالْمَوْعِظَةِ الْحَسَنَةِ وَجَادِلْهُم بِالَّتِي هِيَ أَحْسَنُ

”Kalla med kloka och goda ord att följa din Herres väg, och lägg fram argumenten på ett måttfullt och försynt sätt.”1

Om det finns människor där som är fanatiska till honom och försvarar honom orätt skall ni inte sysselsätta er med dem. Många Sûfiyyah är närmare den naturliga läggningen än dessa envisa människor. Många av dem är förbereda och redo att acceptera sanningen. Se därför till att sysselsätta er med det som gagnar människorna. Vi har erfarenhet av dessa grupper. De är som ofruktbar jord som inget kan växa på. Många Sûfiyyahs hjärtan är närmare den naturliga läggningen än dessa människor. Slösa inte er tid på att diskutera med dem.

116:125