Gör en normal människa så?

Hur i hela världen är det möjligt att förstå meningen ”Prinsen har kommit” som ”Prinsens slav har kommit” eller liknande tolkningar? Om du fördömer tolkarna för denna tolkning säger de att det är metaforiskt. Om du säger till dem att metaforer tillämpas bara när realia är omöjlig, vilket den inte är här, eller i samband med indicier, vilket inte finns här, blir de antingen tysta eller också börjar de debattera med orätt.

Måhända undrar någon om en normal människa verkligen säger något sådant. Det är just det alla tolkande sekter, som Mu´tazilah och andra, gör. De dementerar de gudomliga namnens och egenskapernas realia. Jag skall inte lämna ämnet allt för mycket. Jag nöjer mig med två exempel från Qur’ânen:

1 – Han (ta´âlâ) sade:

وَجَاء رَبُّكَ وَالْمَلَكُ صَفًّا صَفًّا

”Och din Herre kommer med änglarna i slutna led.”1

De tolkar det bland annat som ”Och din Herres order kommer”. Detsamma gör det med Hans (ta´âlâ) ord:

هَلْ يَنظُرُونَ إِلاَّ أَن يَأْتِيَهُمُ اللّهُ فِي ظُلَلٍ مِّنَ الْغَمَامِ وَالْمَلآئِكَةُ

”Vill de kanske vänta till dess Allâh kommer till dem med änglarna med molnens tronhimmel?”2

Vissa av dem sade att det betyder att Allâh skall medföra moln till dem. Därmed avfärdar de Allâhs verkliga ankomst som tillkommer enbart Honom.

Andra lustfyllda människor överdrev än mer och sade att versen citerar judarna. Med andra ord kommer de inte att acceptera din religion förrän Allâh kommer till dem med molnens tronhimmel så att de kan se Honom med ögonen. Ty judarna var Mushabbihah och trodde på att Allâh kan komma och gå. Detta skrev al-Kawtharî i sin kommentar till ”al-Asmâ’ was-Sifât”3 när han citerade Fakhr ar-Râzî och godkände det. Ägna en tanke åt hur han dementerar Allâhs konkreta ankomst i de två verserna. Den omnämnda ankomsten åsyftar dock på Domedagen, vilket nämns i at-Tabarîs Qur’ân-tolkning.

I tolkningens namn avfärdar han Allâhs bekräftade ankomst i Domedagen. Hadîtherna kring den är än fler. Han nöjer sig emellertid inte med det. Därtill tillskriver han tron på Allâhs ankomst judarnas dogm och hävdar att versen uppenbarades i samband med dem. Det är både villfarelse och lögn. Det är villfarelse då det innebär förtal av de lärda som bekräftade Allâhs ankomst på Domedagen. Det är lögn då ingen lärd har sagt att versen handlar om judarna. Sammanhanget förkastar det påståendet. Allâh (ta´âlâ) sade:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ ادْخُلُواْ فِي السِّلْمِ كَآفَّةً وَلاَ تَتَّبِعُواْ خُطُوَاتِ الشَّيْطَانِ إِنَّهُ لَكُمْ عَدُوٌّ مُّبِينٌ فَإِن زَلَلْتُمْ مِّن بَعْدِ مَا جَاءتْكُمُ الْبَيِّنَاتُ فَاعْلَمُواْ أَنَّ اللّهَ عَزِيزٌ حَكِيمٌ هَلْ يَنظُرُونَ إِلاَّ أَن يَأْتِيَهُمُ اللّهُ فِي ظُلَلٍ مِّنَ الْغَمَامِ وَالْمَلآئِكَةُ

”Troende! Ge er hän åt islam helt och fullt och följ inte i Djävulens fotspår – han är er svurne fiende. Men om ni skulle förlora fotfästet sedan ni fått se de klara vittnesbörden, skall ni veta att Allâh är allsmäktig, vis. Vill de kanske vänta till dess Allâh kommer till dem med änglarna med molnens tronhimmel?”4

Du ser hur det är de troende som tilltalas här.

189:22

22:210

3Sid. 447-448.

42:208-210