Giftermål efter graviditet

Fråga: En man har horat  med en kvinna som därefter blivit gravid med honom. Han vill nu gifta sig med henne efter att ha ångrat sig inför Allâh. Är det ett villkor att hon föder först?

Svar: Det är inte tillåtet att gifta sig med en kvinna som har begått otukt förrän två villkor uppfylls:

  1. Hon skall ångra sig uppriktigt för otukten, sluta hora och bestämma sig för att inte hora längre.
  2. Hon måste först genomgå sin vänteperiod för att veta ifall hon är gravid via otukt eller inte. Perioden är tre menstruationsperioder.

Om dessa två villkor uppfylls, är det tillåtet att gifta sig med henne. De får dock inte gifta sig förrän hon ångrar sig. Allâh (ta´âlâ) sade:

الزَّانِي لَا يَنكِحُ إلَّا زَانِيَةً أَوْ مُشْرِكَةً وَالزَّانِيَةُ لَا يَنكِحُهَا إِلَّا زَانٍ أَوْ مُشْرِكٌ وَحُرِّمَ ذَلِكَ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ

”Horaren tar inte någon annan än en hora eller en avgudadyrkerska till hustru och ingen tar en hora till hustru utom en horare eller en avgudadyrkare. Sådant är förbjudet för de troende.”1

Barnet är inte hans. Det tillskrivs inte honom. Det är hor. I och med att hon horar, kan det likaväl vara från någon annans. Hur vet han att det är hans? Ett horbarn tillskrivs inte fadern. Det tillskrivs modern.

1 24:3