Generell islam gagnar inte utan detaljerad islam

En generell vägledning gagnar inte utan en detaljerad vägledning som detaljerar den och skonar den detaljfrågor som de flesta människorna förbryllas av och orsakar att de överrumplas av lustar och frestelser. Tvivel och frestelser överrumplar ju människor. Människan är skapad i egenskapen av orättvis och okunnig. I grund och botten saknar hon kunskap och dras till ondska. Därför behöver hon alltid en detaljerad kunskap som avvärjer hennes okunnighet och en rättvis balans i kärleken, hatet, nöjet, ilskan, handlingarna, passiviteten, biståndet samt det indragna biståndet.

Allt människan säger och gör är i behov av en rättvisa som går emot hennes orättvisa. Om inte Allâh ger henne en detaljerad kunskap och en detaljerad rättvisa hamnar hon i okunnighet och orättvisa som tar ut henne från den raka vägen. Allâh (ta´âlâ) sade till Sin profet efter fredsavtalet i Hudaybiyah och trohetslöftet under trädet:

إِنَّا فَتَحْنَا لَكَ فَتْحًا مُّبِينًا لِيَغْفِرَ لَكَ اللَّهُ مَا تَقَدَّمَ مِن ذَنبِكَ وَمَا تَأَخَّرَ وَيُتِمَّ نِعْمَتَهُ عَلَيْكَ وَيَهْدِيَكَ صِرَاطًا مُّسْتَقِيمًا وَيَنصُرَكَ اللَّهُ نَصْرًا عَزِيزًا

”Vi har öppnat vägen för dig till en klar seger. Allâh vill förlåta dig de synder som du har begått och dem som du kan komma att begå, och skänka dig Sin välsignelse i fullt mått och leda dig på en rak väg; och Han vill [ge dig vissheten] att du har Hans mäktiga stöd.”1

Han sade att Han gjorde så för att vägleda honom (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) till den raka vägen. Om fallet är sådant med honom (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam), hur är det då med alla andra?

148:1-3