Gå inte in förrän bilderna är borta

Fråga: När sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) kom hem till ´Â’ishah (radhiya Allâhu ´anhâ) och såg bilder på draperierna, gick han inte in förrän de hade skurits bort och gjorts om till kuddar. Skall jag rätta mig efter sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) när jag kommer till en sådan plats?

Svar: Allâh har tvivelsutan befallt att sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) efterföljs. Han sade:

لَقَدْ كَانَ لَكُمْ فِي رَسُولِ اللَّهِ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ لِّمَن كَانَ يَرْجُو اللَّهَ وَالْيَوْمَ الْآخِرَ وَذَكَرَ اللَّهَ كَثِيرًا

”I Allâhs sändebud har ni ett gott föredöme för alla som ser fram mot möt med Allâh och den Yttersta dagen och som ständigt har Allâh för ögonen.”1

Om du kommer till ett hem med upphängda bilder i, går du tillbaka och går inte in i det. Men om du kan få bosättaren att ta bort bilderna och han går med på det, gör du det och går därefter in i huset. Däri finns två fördelar:

1 – Synden fjärmas.

2 – Inbjudan besvaras.

Och om du vet att han inte accepterar ditt krav och vägrar ta bort bilderna, så är Muhammads (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) väg tvivelsutan den bästa vägen. Gå därför inte in. Detsamma gäller om det finns bilder på hela familjen, fadern i familjen, kungen, prinsen eller ministern; gå inte in så länge något är upphängt.

133:21