Fyra barn och p-piller

Fråga: Vad är domen för att makarna kommer överens om att kvinnan skall använda p-piller för att de har fått det önskade antalet barn, fyra stycken, och inte för att kvinnan är sjuk? Vad är domen för att hon tar p-piller utan makens samtycke?

Svar: Det är förbjudet för kvinnan att ta p-piller utan makens samtycke. Mannen har rätt till barn. Många människor gifter sig just för att få barn.

Angående p-piller, är det tillåtet för henne att ta dem vid behov. Exempel på behov är att hon besväras mycket av graviditeten och är därtill en kvinna som blir enkelt gravid. I detta fall får hon ta dem om hennes make går med på det.

Skulle det däremot inte finnas något behov skall hon inte ta dem därför att det motstrider Sharî´ahs motiv som förespråkar många barn. Det är påbjudet att skaffa många barn för att samfundet skall bli större. Det är en av Allâhs gåvor till israeliterna som Han påminde dem om:

ثُمَّ رَدَدْنَا لَكُمُ الْكَرَّةَ عَلَيْهِمْ وَأَمْدَدْنَاكُم بِأَمْوَالٍ وَبَنِينَ وَجَعَلْنَاكُمْ أَكْثَرَ نَفِيرًا

”Därefter [återupprättade] Vi [ert rike och] gav er på nytt makt över dem och skänkte er rikedom och talrika söner och gav er ökad [militär] styrka.”1

وَاذْكُرُواْ إِذْ كُنتُمْ قَلِيلاً فَكَثَّرَكُمْ

”Och minns att ni [en gång] var få [och svaga] och att Han lät ert antal växa.”2

Likaså kommer profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) tävla med de andra profeterna om sitt folk.

Föräldrarna gör fel när de kommer överens om ett visst antal barn. Dessa fyra barn, eller åtminstone några av dem, kan dö. Vem har sagt att man bara skall skaffa fyra barn? Ju fler barn desto bättre och mäktigare för föräldern. De skall inte handla på det viset.

117:6

27:86