Frun ska äras och inte förödmjukas

 ´Allâmah Sâlih bin Muhammad al-Luhaydân
https://lohaidan.af.org.sa/node/214

Fråga: En kvinna blev slagen av sin make. Till följd därav begav hon sig till sin familj och bad om skilsmässa. Hennes fader sköt upp på frågan. De lät bli att berätta för maken om hennes önskemål. Hon förblev nio månader hos sin familj. Hon brukade gå ut ur sin familjs hem för att ta hand om sina behov och resa med dem utan att be om makens tillstånd. Syndade hon i det här fallet?

Svar: Om han verkligen har slagit henne olämpligt, hoppas jag att ingen skada är skedd för att hon har rest utan hans tillstånd. Det stämmer att slag har nämnts i den ädla Qur’ânen när Allâh (djalla wa ´alâ) sade:

وَاللاَّتِي تَخَافُونَ نُشُوزَهُنَّ فَعِظُوهُنَّ وَاهْجُرُوهُنَّ فِي الْمَضَاجِعِ وَاضْرِبُوهُنَّ فَإِنْ أَطَعْنَكُمْ فَلاَ تَبْغُواْ عَلَيْهِنَّ سَبِيلاً

”Om ni ser tecken på illvilja hos dem, förmana dem då och varna dem och håll er borta från deras nattläger och slå dem. Om de sedan visar sig medgörliga, sök då inte sak med dem.”1

Slaget får dock inte såra skinnet, knäcka något ben eller orsaka någon sjukdom. Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) förbjöd att kvinnan slås utan någon orsak. Araberna brukade skryta över att de ärade fruarna och inte förödmjukade dem. De hedniska araberna gav kvinnan hennes rättigheter innan dessa som förespråkar det idag. Vad gäller samlevnaden mellan mannen och kvinnan i islam, kunde den inte alls jämföras med samlevnaden som fanns runtom i världen.

Jag råder kvinnan att sluta vara arg, gå tillbaka till sin make och se till att leva i enighet och kärlek med sin make. Förhoppningsvis kommer Allâh (djalla wa ´alâ) att låta deras framtid vara bättre än deras forna dagar.

14:34