Fruktansvärd fasa väntar människan

Imâm Muhammad al-Amîn ash-Shanqîtî (d. 1393)

Adhwâ’-ul-Bayân (3/174-175)

Allâh (´azza wa djall) sade:

يَا أَيُّهَا النَّاسُ اتَّقُوا رَبَّكُمْ إِنَّ زَلْزَلَةَ السَّاعَةِ شَيْءٌ عَظِيمٌ

“MÄNNISKOR! Frukta er Herre! Den Yttersta stundens omskakande händelser kommer att bli svåra!”1

Vad åsyftar dessa omskakande händelser i samband med uppståndelsen ur gravarna? De syftar på en fruktansvärd rädsla, skräck och fasa. Därav namnet (الزلزال ). Beviset för det är Allâhs (ta´âlâ) beskrivning av muslimernas rädsla på Ahzâb-dagen:

إِذْ جَاؤُوكُم مِّن فَوْقِكُمْ وَمِنْ أَسْفَلَ مِنكُمْ وَإِذْ زَاغَتْ الْأَبْصَارُ وَبَلَغَتِ الْقُلُوبُ الْحَنَاجِرَ وَتَظُنُّونَ بِاللَّهِ الظُّنُونَا هُنَالِكَ ابْتُلِيَ الْمُؤْمِنُونَ وَزُلْزِلُوا زِلْزَالًا شَدِيدًا

“De anföll er uppifrån och nedifrån, och era blickar flackade hit och dit och hjärtana stod stilla och ni tänkte stridiga tankar om Allâh. Här fick de troende utstå en prövning, ja, det blev en djupt skakande upplevelse för dem.”2

Den skakande upplevelsen syftar på fasa och skräck, inte på jordbävning. Det intygas ytterligare av Allâhs (ta´âlâ) ord i samma vers:

يَا أَيُّهَا النَّاسُ اتَّقُوا رَبَّكُمْ إِنَّ زَلْزَلَةَ السَّاعَةِ شَيْءٌ عَظِيمٌ

“MÄNNISKOR! Frukta er Herre! Den Yttersta stundens omskakande händelser kommer att bli svåra!”

Det vill säga en fruktansvärd fasa på Domedagen som fordrar att människan förbereder sig med goda handlingar i jordelivet innan det är för sent. Jag har flera gånger påpekat att prepositionen (إِنَّ) i versen anvisar en anledning. Med andra ord tycks versen betyda: Frukta Allâh, ty framför er väntar väldiga fasor som inte kan undkommas utan gudsfruktan.

122:1

233:10-11