Fru och gäst som inte ber

Fråga 35: Jag har en släkting som brukar besöka oss med sin hustru. Vi bevittnar att hans hustru inte ber. När vi uppmanar henne att be ursäktar hon sig. Vi kvinnor vet ju att hennes ursäkter är ogiltiga då vi inte ser några spår av dem på henne. Vad är domen för att hon kommer hem till oss, sitter med oss, samtalar med oss och äter med oss ur samma fat?

Svar: Om det stämmer att kvinnan inte ber så är hon otrogen. Om det är fastställt att hon är otrogen så är hon olovlig för sin make. Allâh (ta´âlâ) sade:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِذَا جَاءكُمُ الْمُؤْمِنَاتُ مُهَاجِرَاتٍ فَامْتَحِنُوهُنَّ اللَّهُ أَعْلَمُ بِإِيمَانِهِنَّ فَإِنْ عَلِمْتُمُوهُنَّ مُؤْمِنَاتٍ فَلَا تَرْجِعُوهُنَّ إِلَى الْكُفَّارِ لَا هُنَّ حِلٌّ لَّهُمْ وَلَا هُمْ يَحِلُّونَ لَهُنَّ

”Troende! När troende kvinnor som har utvandrat kommer till er, förhör dem! Ingen utom Allâh känner deras tro, men om ni har övertygat er om att de är troende, sänd då inte tillbaka dem till de otrogna; deras män har inte [längre] rätt att leva med dem och de har inte rätt att leva med sina män.”1

Så fort det är bekräftat att hon inte ber upphävs äktenskapet automatiskt.

Men om hon inte utelämnar bönen och ursäktar sig med förhinder, så är det upp till henne. Det är mellan henne och Allâh (´azza wa djall). Indicierna som ni nämner kan vara felaktiga och de kan vara korrekta. Det är olämpligt att misstro en muslim som tillsynes är from. Men om det är säkert att hon inte ber så måste maken separera från henne och undvika henne. Ni får inte heller husera henne. Ty en avfälling är värre än ursprungliga hedningar, judar och nasaréer.

160:10