Från Qur’ân-skolan till självmordsattentat

Om du vill att Allâh ärar dig och skänker dig lycka i de båda liven, skall du hålla fast vid Qur’ânen och Sunnah. Akta dig så att du inte faller i de vilsnas nät. Akta dig för dem på alla sätt och vis. Hur många människor har inte fallit i de vilsnas nät!

Måhända kallar de det för ”Qur’ân-skolor”. Sen går det från Qur’ân-skolor till sprängattentat. Qur’ân-skolan vara bara en fälla. Resultatet är sprängattentat. Det betyder att du inte är säker. Det spelar ingen roll att de säger att de skall lära din son och få honom att memorera hadîther och Qur’ânen. Du vet att de är dolda Hizbiyyûn och i vissa fall är de även öppna. De talar uppifrån predikstolarna och eggar mot landet, militären och så vidare. Det är inte så saker och ting skall skötas. Det är inte så en korrigering skall gå till. Det är inte så ett kall, en undervisning och en förbättring skall gå till. Det skall vara i enlighet med Qur’ânen och Sunnah utmed Salafs förståelse, inte utmed Khalafs förståelse, inte utmed Khawâridjs förståelse. Det skall vara utmed Salafs förståelse. Allâh sade:

فَإِنْ آمَنُواْ بِمِثْلِ مَا آمَنتُم بِهِ فَقَدِ اهْتَدَواْ وَّإِن تَوَلَّوْاْ فَإِنَّمَا هُمْ فِي شِقَاقٍ فَسَيَكْفِيكَهُمُ اللّهُ وَهُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ

”Och om de tror på det som är föremål för er tro, då har de i sanning funnit rätt väg; men om de vänder om [och går en annan väg], då är de söndrare och sektbildare och Allâh skall skydda dig mot dem. Han är Den som hör allt, ser allt.”1

Han krävde att ens tro är som följeslagarnas tro:

فَإِنْ آمَنُواْ بِمِثْلِ مَا آمَنتُم بِهِ

”Och om de tror på det som är föremål för er tro…”

Tron består av tal, handling och dogm. Vi är sammanbundna vid Salafs förståelse. Vi är sammanbundna vid Qur’ânen och Sunnah beträffande metodik och lära. Det är obligatoriskt och inte frivilligt.

12:137