Förtal av makthavare är ett dåligt tal och en vilsen handling

Fråga: Det finns kallare som inte kallar direkt till uppror mot makthavarna, men de hyllar dem som gör det samt talar öppet om makthavarnas och ministrarnas fel. Vad råder ni?

Svar: Det är tvivelsutan ett dåligt tal och en vilsen handling. Vi ber Allâh vägleda personen. Alla talare skall inte följas. Det är endast han som håller fast vid Sunnah som skall följas:

لَقَدْ كَانَ لَكُمْ فِي رَسُولِ اللَّهِ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ لِّمَن كَانَ يَرْجُو اللَّهَ وَالْيَوْمَ الْآخِرَ وَذَكَرَ اللَّهَ كَثِيرًا

”I Allâhs sändebud har ni ett gott föredöme för alla som ser fram mot [mötet med] Allâh och den Yttersta dagen och som ständigt har Allâh för ögonen.”1

Detta gäller samtliga frågor. Man skall inte följa en person bara för att han har något som är positivt. När en person hyllar en annan som är känd för att inte fördöma Tabarruk via gravar och slakt för gravar, så skall du inte ha någon god tanke om honom.

Apropå al-Ikhwân al-Muslimûn; bygger de inte broar med Shî´ah? En pålitlig person som jag känner mycket väl berättade för mig hur al-Ikhwân al-Muslimûns ledare i Syrien sade till Hâfidh al-Asad under hans glansdagar:

”Ingen har styrt Damaskus som du.”

Så här säger en Ikhwânî till en Nusayrî som säger att Allâh är ´Alî bin Abî Tâlib. Till och med druserna fördömer dem för det ehuru de alla härstammar från Bâtiniyyahs lära.

133:21