Förstör kusinens fotografier

Fråga: För femton år sedan gifte sig min kusin. På bröllopet tog han fotografibilder på sig själv, sin fru, hela familjen och andra gäster. Därefter reste han med sin fru till Libyen där han arbetar. Han har gett mig uppgiften att framkalla hans fotografier och skicka dem till honom. På grund av ändrad adress returnerades bilderna till mig. Då hade Allâh väglett mig till att förstöra alla mina bilder. Skall jag spara hans bilder och sedan råda honom när vi träffas eller förstöra dem?

Svar: Allâh (subhânahu wa ta´âlâ) sade i Sin mäktiga bok:

وَتَعَاوَنُواْ عَلَى الْبرِّ وَالتَّقْوَى وَلاَ تَعَاوَنُواْ عَلَى الإِثْمِ وَالْعُدْوَانِ وَاتَّقُواْ اللّهَ إِنَّ اللّهَ شَدِيدُ الْعِقَابِ

Samarbeta för att befrämja fromhet och gudsfruktan, och slut er inte samman för att befrämja synd och fiendskap. Och frukta Allâh! Allâh straffar med stränghet.”1

Jag anser att du måste förstöra dem eftersom du förmår att ändra med din hand. Alltså måste du förstöra dem och klargöra för honom att det är en synd och att de måste förstöras i enlighet med hadîthen där ´Alî bin Abî Tâlib (radhiya Allâhu ´anh) sade till Abûl-Hayyâdj:

Skall jag inte skicka dig på samma uppdrag som Allâhs sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) skickade mig? Att du inte ser en bild utan att du förstör den och att du inte ser en upphöjd grav utan att du jämnar den.”2

Men om du befarar en stor nackdel, som att han exempelvis anmäler dig eller skadar dig på något annat sätt, så får du göra dig av med dem och skicka dem omedelbart till honom.

15:2

2Muslim (969).