Förstånden bekräftar Allâhs existens

Allâh har skapat tjänarna så att de har kunskap om de teoretiska frågorna och forskar kring dess bevis som finns i universum och i dem själva. Han (ta´âlâ) har skapat intellekten så att de kan godta den kunskapen och vägledas till den utan att intalas eller inpräntas dess bevis. En olärd beduin vet det och vägleds till det. Den hedniske beduinen sade:

”Spillningen tyder på en kamel. Fotspåren tyder på en färd. Himlen har stjärnor och jorden har vägar. Hur bevisar inte de Honom som har kunskap om allt?”

Detta sades av en person som varken visste vad islam var eller hade upplevt den. Han sade så utmed sin sunda läggning. Mûsâ (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade till Farao – må Allâh förbanna honom – och hans folk efter att Farao hade trotsat och varit omedgörlig:

قَالَ رَبُّ الْمَشْرِقِ وَالْمَغْرِبِ وَمَا بَيْنَهُمَا إِن كُنتُمْ تَعْقِلُونَ

”Han fortsatte: ”[Han är] Herre över öst och över väst och allt som finns däremellan – [det skulle ni inse] om ni använde ert förstånd!”1

Han hänvisade dem till deras förstånd. Ty deras förstånd kommer att bekräfta sanningen. Till följd därav kunde Farao endast motargumentera med envishet och hot om fängelsestraff. Så reagerade han när han fick bevisen mot sig fastställda, blev paralyserad och inte kunde komma med något svar.

Sâlih (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

يَا قَوْمِ اعْبُدُواْ اللّهَ مَا لَكُم مِّنْ إِلَهٍ غَيْرُهُ هُوَ أَنشَأَكُم مِّنَ الأَرْضِ

”Dyrka Allâh, mitt folk! Ni har ingen sann gud utom Honom. Han skapade er av jord.”2

Han argumenterade mot dem med den kunskap som de har om att det är Allâh som har skapat dem. Trots det var deras motargument ett idiotiskt svar som Satan hade intalat dem, nämligen att de följer sina fäders religion. Vad gäller deras svar som:

وَإِنَّنَا لَفِي شَكٍّ مِّمَّا تَدْعُونَا إِلَيْهِ مُرِيبٍ

”Ja, Vi oroas av starka misstankar om [det verkliga syftet bakom] dina maningar till oss.”3

så hör det till deras vidrigaste påhitt och lögner. De sade bara något de själva inte trodde på. Det påminner om Faraos ord:

إِنَّ هَذَا لَسَاحِرٌ عَلِيمٌ

”Denne man är helt säkert en mästare i trolldom.”4

إِنِّي لَأَظُنُّكَ يَا مُوسَى مَسْحُورًا

”Jag tror att du, Mûsâ, är ett offer för trolldom!”5

126:28

211:61

311:61

47:109

517:101