Förnedrade muslimer kräver sina rättigheter

Imâm Muhammad Nâsir-ud-Dîn al-Albânî (d. 1420)

Silsilat-ul-Hudâ wan-Nûr (1079)

Frågeställare: Många gånger händer saker där vissa muslimer tycker att det är vist att muslimer kräver sina rättigheter i form av exempelvis demonstrationer framför Kongressen – Vita huset – eller andra statliga byggnader, inlämna skriftliga protester eller samla namnteckningar som sedan skickas till USA:s president. De säger att det är våra rättigheter i egenskap av amerikanska medborgare.

al-Albânî: Allâh är större.

Frågeställare: Vi predikar alltid om att handlingen är otillåten, men vi vill höra vad ni har att säga eller råda gällande denna saken.

al-Albânî: Vid Allâh! Det är så förnedrande det bara kan bli, ty sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

Den högre handen är bättre än den lägre handen. Den högre handen skänker och den lägre handen tigger.”1

Dessutom lovade följeslagarna sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) trohetsed om att inte be någon människa om något. En muslim ska inte be sin muslimske broder om något. Därför kunde följeslagare, som lovade sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) den trohetseden, tappa sin piska från sin kamelhona utan att be sin granne ta upp den åt honom; han gick själv ned och hämtade den bara för att inte be om den. Hur lågt kan muslimer sjunka att de börjar skicka protester och kräva rättigheter? Det ska snarare vara tvärtom, nämligen att vantrogna kräver sina eventuellt berövade rättigheter från muslimerna. Ska vi tillåta oss själva att be om våra rättigheter av vantrogna som bestrider och bekrigar oss och koloniserar oss på olika sätt och vis – uppenbara som dolda? Allâh är den som bes om hjälp:

وَلَن يَجْعَلَ اللّهُ لِلْكَافِرِينَ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ سَبِيلاً

… och Allâh kommer inte att låta de otrogna triumfera över de troende.”2

Vi ber Allâh låta oss efterleva vår religion och förstå den korrekt.

Inlägg: Igår blev jag uppringd av en grupp bröder i Washington, USA, som sade att en demonstration hölls framför Vita huset i syftning på att serberna inte skulle fortsätta beväpnas i Bosnien. De sade att demonstrationen representerade 6 miljoner muslimer i USA.

al-Albânî: Titta bara på den förnedringen.

1al-Bukhârî (1429), Muslim (1033), Abû Dâwûd (1632), an-Nasâ’î (5/61), Mâlik (2/259) och Ahmad (2/67).

24:141