Förhållandet till makens svartsjuka och misstankar

Fråga: Min make är mycket svartsjuk på mig. Ibland kan det gå så långt att han misstänker mig trots att jag är en kysk kvinna. Vad skall jag göra?

Svar: Den muslimska kvinnan är i princip ärlig och kysk. Det är inte tillåtet för den muslimska kvinnans make att misstänka henne bara för att han har djävulska tankar eller hör en sabotör skvallra. Allâh (ta´âlâ) sade:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِن جَاءكُمْ فَاسِقٌ بِنَبَأٍ فَتَبَيَّنُوا أَن تُصِيبُوا قَوْمًا بِجَهَالَةٍ فَتُصْبِحُوا عَلَى مَا فَعَلْتُمْ نَادِمِينَ

”Troende! Om en trotsig syndare kommer till er med en upplysning, försök då reda ut [vad som är sanning], så att ni inte utan att inse det tillfogar [andra] skada och sedan måste ångra vad ni gjort.”1

Den muslimska kvinnan som är gift med en make med denna psykiska sjukdom skall härda med tanke på att hon vet att hon är ärlig och kysk. Hon skadas inte av sin makes föreställningar. Föreläsningarna kan vara resultatet på en psykisk sjukdom och de kommer att försvinna med Allâhs tillstånd.

149:6