Förhållandet till fadern som gör narr av en

Fråga: När jag kallar min fader (som är okunnig inom vissa frågor) till vissa saker börjar han göra narr av mig och bli arrogant varför han inte accepterar något från mig. Hur skall jag förhålla mig till honom?

Svar: Bry dig inte om det. Kalla och råd din fader. Be Allâh vägleda honom. Upprepa dina uppmaningar vänligt och empatiskt. Var inte brysk och hård. Ge inte upp. Skall du låta din fader gå vilse? Nej, det skall du inte göra. Titta hur Ibrâhîm (´alayhis-salâm) var mot sin fader. Han lät honom inte vara förrän han fick reda på att han var fiende till Allâh. Först då lämnade han honom:

فَلَمَّا تَبَيَّنَ لَهُ أَنَّهُ عَدُوٌّ لِلّهِ تَبَرَّأَ مِنْهُ

”Men när det blev klart för honom att fadern var en fiende till Allâh, tog han avstånd från honom.”1

19:114