Föräldrarnas tillstånd till vallfärden

Fråga: Är det obligatoriskt att be föräldrarna om lov för att vallfärda oavsett om vallfärden är obligatorisk eller rekommenderad?

Svar: Om vallfärden är obligatorisk är det inget krav att de behagas eller bes om tillstånd. Om de förbjuder honom att vallfärda den obligatoriska vallfärden skall han vallfärda och inte lyda dem. Allâh sade:

وَإِن جَاهَدَاكَ عَلى أَن تُشْرِكَ بِي مَا لَيْسَ لَكَ بِهِ عِلْمٌ فَلَا تُطِعْهُمَا وَصَاحِبْهُمَا فِي الدُّنْيَا مَعْرُوفًا

”Men om de vill förmå dig att sätta vid Min sida något som du står främmande för, skall du inte lyda dem. Omge dem i detta liv som sig bör.”1

Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

”Skapelsen skall inte lydas inom det som är olydnad mot Skaparen.”

Om vallfärden är rekommenderad skall han väga mellan fördel och nackdel. Om någon av hans föräldrar inte klarar av att vara utan honom är det bättre att han stannar med dem. En man kom till profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) och bad om hans tillstånd för att kämpa. Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) frågade honom om hans föräldrar är vid livet. Mannen svarade att de är det. Då sade profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam):

”Kämpa hos dem då.”

De skall alltså inte lydas om det handlar om den obligatoriska vallfärden. Och om den är rekommenderad tar man hänsyn till fördel och nackdel.

131:15