Föräldrarna behöver sonen som är ute och studerar

Fråga: Min moder är frånskild. Jag är hennes ende son. Hon röker. Min fader är en affärsman och även han röker. Båda behöver min hjälp, men jag klarar inte av att ta hand om dem och söka kunskap samtidigt. Jag känner hur min tro har börjat svikta. Mina föräldrars liv består av många synder. Jag har rest till det här landet för att söka kunskap. Jag har lämnat dem ensamma. De har gått med på detta motvilligt. Skall jag fortsätta söka kunskap och stanna här? Räknas det som olydnad?

Svar: Om de behöver dig stannar du hos dem. Deras rättighet är obligatorisk medan studierna är Sunnah. Deras rättighet är obligatorisk om de behöver dig och inte ger dig tillstånd. Men om de ger dig tillstånd eller om de inte behöver dig, skall du fortsätta studera och ha kontakt med dem och försöka övertala dem.